Statoil i endnu en retssag i Afrika om olie og milliarder

Et ugunstigt udfald i en voldgiftssag om fordelingen af ejerandele i Agbami-felter ud for Nigerias kyst har fået Statoil til at hive et ekspertudvalg for Federal High Court i Lagos og bebude endnu en voldgiftssag om retten til værdier for adskellige milliarder norske kroner.
Foto: PR-foto: Chevron
Foto: PR-foto: Chevron

Statoil går rettens vej for at vinde retten til ejerandele i Agbami-feltet for 9,5 milliarder kroner, efter at en voldgiftssag før jul ikke faldt ud til selskabets fordel. Det er den anden retssag om ejerforholdene for oliefelter i Afrika, som Statoil går ind i. Den anden finder sted i Angola, og samlet løber sagerne op i et tocifret milliardbeløb i norske kroner.

Det skriver Dagens Næringsliv i dag.

Stridens æble er i første omgang en ændring i ejerandele i Agbami-feltet, der ligger ud for Nigerias kyst. Ved feltets ibrugtagning var der to forskellige ejere, Statoil den ene, som blev enige om at ændre fordelingen af ejerandele, når de første produktionstal kom frem. Men Statoil bestred legitimiteten af det ekspertudvalg, der senere blev udpeget af licensudstederne til at foretage ændringen i ejerandele og trak udvælgelsesprocessen for en voldgift.

Medie: Statoil undersøges for korruption i Angola 

Den voldgift tabte det norske selskab. Nu slæber de dog voldgiftsafgørelsen for Federal High Court i Lagos. Det bekræfter informationsdirektør i Statoil Bård Glad Pedersen.

"Vi mener, at vi har relevante argumenter, som der ikke er taget tilstrækkelig hensyn i denne proces (udvælgelsen af ekspertudvalget, red.). Derfor følger vi retligt op på denne sag. Vi er enige i, at det skal være en redeterminering (justering af ejerandele, red.) baseret på den information som produktionen har givet, men vi mener at grundlaget og konklusionen er fejlagtig," siger han.

Statoil gik i forbindelse med ekspertudvalgets fordeling af ejerandele fra at have 20,21 procent af Abgami-feltet til 15,04. De 5,17 procent har som før nævnt en værdi af 9,5 milliarder norske kroner.

I Angola er Statoil også oppe at strides om mængden af olie, der tilfalder selskabet, og det fremgår af Statoils regnskab for 2014, at 9,3 milliarder kroner var på højkant ved regnskabets aflæggelse. Sammen med andre olieselskaber mener Statoil, at myndighederne i Angola har beregnet den mængde olie selskaberne har ret til forkert, i henhold til de produktionsdelingskontrakter og skatter, der er knyttet til aftalerne, skriver Dagens Næringsliv.

Tilsammen repræsenter de to retssager en værdi af cirka 19 milliarder norske kroner.

Statoil har mistet millioner i Angola, men benægter korruption 

Maersk Oil får godkendt tre oliefelter i Kenya 

Statoil sælger ud af oliefelt i Angola 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også