ShippingWatch

Maersk Oil nedskriver med 2,6 milliarder dollars

Oliedivisionen i Maersk kommer ud af 2015 med et dundrende underskud som følge af en massiv nedskrivning.

Foto: Maersk Oil

A.P. Møller-Mærsk har netop offentliggjort regnskab for 2015, og selskabet kan som forventet se overskuddet for hele gruppen falde betydeligt - og ikke mindst på grund af problemer i olie- og gasdivisionen.

Konglomeratet kommer således ud af 2015 med et resultat på 925 millioner dollars, ca. 6,1 milliarder kr., hvilket er et styrtdyk i forhold til 2014, hvor overskuddet lød på 2,3 milliarder dollars, altså lidt over 15 milliarder kr.

Selskabets olie- og gasdivision er ikke overraskende hårdt ramt af de lave oliepriser. Divisionen lander et underskud på ikke mindre end 2,1 milliarder dollars - altså på den gode side af 14 milliarder kr., hvor resultatet sidste år lød på "blot" -861 mllioner dollars, altså et minus på små seks milliarder kr. Det underliggende resultat i afdelingen blev på 435 millioner dollars, ca. 2,9 milliarder kr, mod en milliard dollars i 2014, ca. 6,6 milliarder kr.

Nedskrivning i fokus

Resultatet i olieforretningen er præget af en massiv nedskrivning efter skat på 2,6 milliarder dollars - lidt over 17 milliarder kr. - som følge af selskabets ændrede forventninger til udviklingen i olieprisen.

"Nedskrivningerne var primært relateret til produktionsaktiver i Kasakhstan, Kurdistan og i Storbritannien såvel som vores dybtvandsudviklingsaktiver i Angola og Brasilien, hvor de nuværende forhold ikke mulighed for bæredygtige projekter," skriver selskabet i årsrapporten.

Her tilføjes det, at selv om Maersk Oil har nedjusteret sine aktiviteter i netop Angola og Brasilien, så fortsætter selskabet med at lave ændringer i projektdesignet og forhandle med myndigheder, partnere m.m. i i det vestafrikanske land, ligesom man i Brasilien arbejder på udvidelser af selskabets to Wahoo- og Itaipu-licenser, som ellers udløb i fjerde kvartal af 2015.

Som følge af den sløje udvikling forventer Maersk Oil også et underliggende resultat for 2016, som går i minus. Divisionen vil dog kunne nå et breakeven-resultat ved en oliepris på 45-55 dollar per tønde, understreger selskabet.

Drilling borer sig frem

Ser man på selskabets boredivision, Maersk Drilling, leverer afdelingen omvendt fremgang, eftersom selskabet lander et resultat for 2015 på 751 millioner dollars, små fem milliarder kr., mod et overskud på 478 mio. dollars året før, altså ca. 3,2 milliarder kr. Det underliggende resultat lyder tilsvarende på 732 millioner dollar i 2015 mod 471 millioner dollars i 2014.

Selskabet skriver, at det skyldes, at man har en god kontraktdækning, en større boreflåde samt har opnået omkostningsbesparelser. Desuden er resultatet båret af, at Drilling har færre liggedage på værfter, samt at man har solgt sin forretning i Venezuela fra.

Maersk Drilling forventer dog et underliggende resultat for 2016, som er betydeligt lavere end sidste år, fremgår det af regnskabet.

Kun ét tal tæller for Maersk Gruppen på onsdag

Optræk til halvering af driften i Maersk Oil

Dong halvt i mål med milliarddyre gastvister

Olien er en klods om benet på Mærsk

Maersk fik underskud i årets sidste måneder

Maersk nedjusterer 2016-forventningerne markant

Havnedivisionen skuffer på top- og bundlinje

 

 

Forsiden lige nu

Nye skibsruter gennem danske farvande klar i 2020

Udviklingen med større skibe gør det nødvendigt at etablere nye skibsruter i Skagerrak og gennem Kattegat, der årligt besejles af 70.000 skibe. Søfartsstyrelsens forslag kan træde i kraft i 2020.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere