ShippingWatch

Olieselskaber melder om grønt lys til Arktis

Teknologien og beredskabet er på plads til at begynde olieboringer i Arktis, lyder det fra flere internationale olieselskaber. Miljøorganisationer er langt fra enige.

Foto: Christian Florian / DMI

Nu er olieselskaberne klar til Arktis. Sådan lyder det fra Joint Industry Programme (JIP), der er et samarbejde med støtte fra Statoil og flere andre internationale olieselskaber. Ifølge JIP er industrien klar med den rette teknologi og olieberedskab, skriver Offshore.no. I denne uge offentliggjorde JIP de første seks rapporter:

"Disse rapporter viser den viden, vi har om afbrænding af olie, samt den eksisterende lovgivning til dette; brug af dispergeringsmidler i områder med is og eksisterende forskning fund og overvågning af olieudslip," siger Joseph Mullin, der er leder af projektet.

Han understreger, at teknologien og den nødvendige viden for at kunne håndtere et olieudslip under arktiske forhold er på plads.

Samarbejdet begyndte i januar og udover Statoil er Chevron, Eni, ExxonMobil, BP, ConocoPhillips, North Caspian Operating Company (NCOC), Shell og Total involveret.

Maersk Oil varmer op til oliejagt i Grønland 

Miljøorganisationer er dog langt fra overbeviste om, at det er tilfældet.

"Det er noget vrøvl. Det er helt fint, at de arbejder sammen, men det er ikke sandt, at de kan håndtere olieudslip i is," siger Truls Gulowsen, leder af Greenpeace i Norge, til Stavanger Aftenblad, skriver Offshore.no.

JIP har blandt andet set på afbrænding af olie, og netop den metode er ikke til at stole på, mener Gulowsen:

"Det fungerer kun, hvis olie er frisk, og det virker ikke, hvis den er under isen. Hvis de mener, at det skal være en løsning, skal man være meget heldig med vejret.  Vi har i mange år hørt på, at de var klar. Shell viste, at deres planer var utilstrækkelige. Gazproms planer i Rusland, ved vi, er uklare," siger han.

Avis: Olieberedskab helt utilstrækkeligt på Grønland

Statoil: Udsættelse af Arktis-projekt er ren business 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Både tørlast- og containerrater falder markant. Norsk lovforslag kan være i strid med EØS-aftale. USA vil indføre store bøder i krænkelsessager på skibe. Og DFDS vinder på produktionsboom i Tyrkiet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs