Rusland fjerner skat på olieudvinding

Modsat udviklingen i Nordsøen mener man i Rusland, at arbejdet på den russiske sokkel skal fremmes ved at give selskaberne store skattefordele. Udvindingsskatten fjernes helt på eksisterende projekter.

En skattereform skal fremme udvindingen af olie og gas på den russiske sokkel i Barentshavet, Karahavet og den østlige del af russisk Arktis.

Det russiske parlaments øverste kammer har besluttet, at nedsætte afgifterne, som der ellers er forbundet med at udvinde i Rusland, så udvindingsskatten reduceres til fem procent på soklen. Derudover vil man frem til 2042 fritage selskaberne, som arbejder på soklen, for toldafgifter, ligesom de også slipper for at skulle betale ejendomsskat. Det skriver den russiske regering i en pressemeddelelse.

I første omgang er den lovgivning sigtet mod at tiltrække nye projekter til at udvinde olie og gas på den russiske sokkel, men regeringen åbner også op for, at allerede etablerede projekter som blandt andet Gazproms Prirazlomnoye-projekt i fremtiden helt kan undlade at betale den såkaldte udvindingsskat. I den sydlige del af Barentshavet vil alle gasprojekter i fremtiden slippe med at skulle betale 1,3 procent i udvindingsskat.

Læs den russsiske regering pressemeddelelse her.

Loven er et resultat af, at de to helt store russiske selskaber, Gazprom og Rosneft, sidder på stort set hele produktionen på den russiske sokkel, og nærmest har monopol på produktionen i undergrunden. Sammen med loven udsteder regeringen en lang række licenser til selskaber. Ifølge det russiske ministerium for naturressourcer, så er der allerede udstedt 20 licenser, mens der er afgivet bud på yderligere 29 licenser.

Russere lægger trecifret millionordre hos ABB 

Præsident Putin putter penge i Nordøstpassagen

Russere og asiatere vil indtage Norges undergrund 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også