Solberg skuffer olieindustrien: Åbner ikke Lofoten

Norges nye statsminister gik til valg på, at hun ville åbne Lofoten for olieindustrien, men den parlamentariske situation betyder, at hun må træde på bremsen.
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN, ENERGIWATCH

Farvandet omkring Lofoten og Vesterålen i Norge bliver ikke noget nyt norsk olie-klondyke lige foreløbig.

Norges nye statsminister, konservative Erna Solberg, har valgt at træde på bremsen til stor fortrydelse for Norges olieindustri.

Den nye norske regering, bestående af Høyre og Fremskrittspartiet, er ellers begge tilhængere af, at der laves miljøundersøgelser af områderne Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2, men regeringen er i mindretal og har droppet planerne for at sikre sig støtten fra Venstre.

Venstre såvel som Kristeligt Folkeparti i Norge er begge modstandere af at åbne naturskønne Lofoten for olieindustrien.

Gro Braekken, leder af Norwegian Oil & Gas (NOG), kalder det ifølge Upstream for et "demokratisk problem", at der nu blokeres for på sigt at åbne Lofoten, selvom regeringen er for.

Norge åbner uberørt område for olieefterforskning 

Hun mener, at tre ud af fire medlemmer i parlamentet blev valgt på, at de blandt andet ville sørge for miljøundersøgelser af Lofoten.

"Begge partier (Venstre og Kristeligt Folkeparti, red.) - uden et eneste mandat fra Nordnorge - har fået alt for meget indflydelse på spørgsmålet, som har stor betydning for erhvervsudviklingen i regionen," siger hun.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage - gratis!

"En miljøundersøgelse er ikke en beslutning for (at åbne Lofoten, red.). Det er derfor skuffende, at Højre og Fremskrittspartiet, som har forsøgt at blive valgt på spørgsmålet flere gange, ikke har fastholdt deres standpunkt, så både erhvervsliv og befolkningen kunne få skabt klarhed over, hvorvidt der bliver olie og gasaktiviteter i området."

Olieselskaber: Ekstremt skuffede

NOG repræsenterer aktører som Statoil, BP og Lundin Petroleum. Industriorganisationen mener, at det er afgørende at åbne nye områder i Norge for at imødegå nedgangen i produktionen fra Nordsøen, hvor outputtet forventes at falde med op til 50 pct. frem mod 2030.

Ørjan Robertson fra Love Petro, der har kæmpet olieselskabernes sag i Lofoten og Vesterålen, har vanskeligt ved at acceptere beslutningen om ikke at gennemføre de miljøundersøgelser.

"Det er ikke andet at sige, end at vi er ekstremt skuffede. Det er en trist dag. Det er næsten en demokratisk udfordring," siger han til Dagens Næringsliv.

Til gengæld er beslutningen om ikke at gennemføre undersøgelserne, der er helt afgørende for at olieindustrien kan gå videre med planerne, en sejr for miljøorganisationerne. Blandt andet Bellona hylder beslutningen.

"Vi har vundet en kamp for Lofoten med endnu en udskydelse. Hver gang beslutningen udskydes, mindskes sandsynligheden for, at der bliver åbnet (for olieindustrien i Lofoten, red.)," siger Frederic Hauge, leder af miljøorganisationen Bellona til nyhedsbureauet NTB.

Norge udsætter beslutning om olie fra Lofoten til 2015

Maersk Oil: Barentshavet er interessant 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også