Razzia kan komme til at koste Statoil mange milliarder

Hvis Statoil sammen med andre olieselskaber dømmes for at have lavet konkurrence- begrænsende aftaler, kan det ifølge Sparebank 1 Markets komme til at koste det norske selskab op imod 70 mia. NOK.

EU-Kommissionens raid mod Statoils hovedkontor i Stavanger tirsdag morgen kan komme til at koste det norske olieselskab dyrt, vurderer Sparebank 1 Markets ifølge Dagens Næringsliv. Ifølge Sparebank 1 Markets kan det i værste fald komme til at koste Statoil 70 mia. NOK, svarende til ti procent af sidste års omsætning på 705 mia. NOK.

"Konkurrencemyndighederne mistænker, at flere selskaber kan have deltaget i konkurrencebegrænsende aftaler og/eller samordnet at have ageret i modstrid med EØS-aftalens artikel 53. Herudover drejede kontrollen sig om muligt misbrug af potentiel dominerende stilling af en anden part, i strid med EØS aftalens artikel 54," hedder på på Statoils hjemmeside.

Om Statoil kommer til at betale en bøde i sagen, afhænger selvsagt af den endelige afgørelse. Sparebank 1 Markets understreger, at det er helt umuligt at forudsige noget om sagens udfald. Det var ESA, EFTAs overvågningsorgan assisteret af de norske konkurrencemyndigheder, der gennemførte det såkaldte dawn raid.

De mulige overtrædelser gælder prisvurderingssystemet Platt' Market-On-Close (MOC), som bruges til at rapportere priser for bl.a. råolie, raffinerede olieprodukter og biobrændstof. Mistanken om forkert prissætning går tilbage til 2002l.

Udover Statoil er Shell og BP også kommet i EU-Kommissionens søgelys.

Statoil vinder seks offshore-licenser i Brasilien 

Norge frygter milliardskandale i olieindustrien

EU mistænker Statoil for prisfusk siden 2002 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også