ShippingWatch

Norge frygter milliardskandale i olieindustrien

Statoil, Shell og BP er kommet i EU-Kommissionens søgelys i en potentiel skandalesag i sværvægterklassen. Sagen minder om Libor-skandalen, der udløste milliardbøder, siger analytiker.

Foto: Harald Pettersen/Statoil

Statoil, Shell og BP er kommet i EU-Kommissionens søgelys i en potentiel skandalesag i sværvægterklassen. De tre store olieselskaber mistænkes for prismanipulation.

Tirsdag blev Statoils hovedkvarter i Stavanger ransaget af inspektører fra frihandelsorganisationen Efta's overvågningsorgan ESA. Ransagningen sker ifølge Statoil, fordi EU-Kommissionen mistænker, at flere selskaber har deltaget i konkurrenceforvridende aftaler.

En olieanalytiker fra Nordea Markets, Thina Saltvedt, siger til finansmediet E24, at sagen kan minde om Libor-skandalen, hvor banker manipulerede med officielle rentesatser. Den førte til milliardbøder til en række banker, og den betød, at topchefer måtte gå af.

"Jeg krydser fingre for, at dette ikke er rigtigt, og at Statoil slipper ud af denne sag. Det gør jeg virkelig," siger Thina Saltvedt.

EU-Kommissionen har ikke villet sige meget om ransagningen, men har bekræftet,at der er udført uanmeldt kontrol i et EØS-land. Norge er et EØS-land. Der er også gennemført inspektioner i to EU-lande, lyder det.

Ifølge ESA bad EU-Kommissionen tirsdag om en uanmeldt kontrol i Norge i relation til aktiviteter og tjenester inden for råolie, raffineret olieproduktion og biobrændstof.

"Varigheden af efterforskningen afhænger af en række faktorer, sagens kompleksitet og i hvilken grad selskaberne samarbejder og benytter retten til at forsvare sig," hedder det i en pressemeddelelse fra ESA.

Statoil har meddelt, at selskabet samarbejder med myndighederne.

"Vi samarbejder fuldt ud for at få klarhed over de aktuelle forhold," siger Statoils informationsdirektør Jannik Lindbæk.

De mulige overtrædelser gælder prisvurderingsprocessen Platt's Market-On-Close (MOC), og overtrædelsen kan være sket siden 2002, skriver Statoil i en pressemeddelelse.

RITZAU FINANS

EU mistænker Statoil for prisfusk siden 2002 

Statoil oplever stort fald i overskuddet 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs