ShippingWatch

Nyt netværk vil sikre Asiens rolle i Arktis

Island står i spidsen for etableringen af et nyt forum for arktisk samarbejde. Forummet skal samle ikke-arktiske lande som Kina, Indien og Singapore og give dem mulighed for indflydelse i Arktis.

Foto: Marinvest

Det skal ikke kun være medlemmerne af Arktisk Råd, der har samarbejde om Arktis. Også lande, der ikke er arktiske, men som har interesser i regionen skal samarbejde. Det mener man på Island, hvor præsident Olafur Ragnar Grimsson har taget initiativ til at skabe det nye netværk for ikke arktiske lande - Arctic Circle. Det skriver Barents Observer.

Netværket skal mødes første gang i oktober, og målet er at holde møder en gang om året for at skabe dialog blandt de ikke-arktiske lande.

"Vores mål er at styrke beslutningsprocessen ved at bringe så mange arktiske og internationale partnere sammen som muligt under i et stort "åbent telt," lyder det fra Arctic Circle.

Netværket skal fungere non-profit. I ledelsen sidder ud over Islands præsident, Prins Albert fra Monaco, den russiske statsrådgiver for arktiske anliggender Artur Chilingarov, tidligere statsminister Kuupik Kleist fra Grønland og Alaskas senator Lisa Murkowski.

Forsvarskommandoen afviser kritik af overvågning i Arktis

Smuglere og spioner har frit spil i Arktis

NGO: Shell på vej til at eksportere Arktis-fiasko 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs