ShippingWatch

NGO: Shell på vej til at eksportere Arktis-fiasko

Shell og russiske Gazprom Neft underskrev mandag en strategisk samarbejdsaftale om offshoreudvinding i Arktis. WWF er stærkt kritiske over for aftalen.

Foto: Marinvest

Det fremtidige strategiske samarbejde mellem energigiganterne Shell og Gazprom kan blive en farlig glidebane, hvis man ikke kun tænker på dollars og rubler, men også på miljøet. Verdensnaturfonden, WWF, slår alarm, efter at de to selskaber mandag indgik aftale om et strategisk samarbejde om energiudvindingen i den russiske del af Arktis.

"Dette træk vækker stor bekymring," siger Mikhail Babenko, Global Oil & Gas Officer fra WWF i en pressemeddelelse. Han advarer mod eksport af fejlslagne boringer:

"Shell har gentagne gange med sine offshoreaktiviteter i Alaska vist, at det ikke har den nødvendige kapacitet til sikkert at bore efter olie i Arktis. Det vil simpelthen være eksport af fiasko fra USA til Rusland. Andre olieselskaber som franske Total og det russiske selskab Lukoil har for nyligt tilsluttet sig WWF og andre eksperters holdning om, at der ikke er nogen beviselig sikket teknologi til at bore efter olie i Arktis."

WWF er uhyre kritisk over for energiselskabernes arbejde i Arktis og vurderer generelt, at der kræves store sikkerhedsforanstaltninger, før det overhovedet er forsvarligt at bevæge sig ind på energiudvinding i Arktis.

Med eksport af fiasko henviser WWF til, at Shell tidligere på året indstillede sit arbejde i Alaska, fordi olie- og gasselskabet havde problemer med sine to platforme.

De to boreplatformer blev sendt til Asien for at gennemgå en række reparationer og forbedringer, og Shell meddelte, at boringerne i havene Beaufort og Chukchi ved Alaska først vil blive lanceret i 2014.

"Vi har gjort fremskridt i Alaska, men det her er et langsigtet program, som vi vil gennemføre på en sikker og gennemtænkt måde," sagde Shell-direktør Marvin Odum i februar.

"Vores beslutning om at tage en pause i 2013 vil give os tid til at sikre, at alt udstyr og personale er klar," tilføjer han.

Shell har brugt mere end 4,5 milliarder dollar på at lede efter olie i den arktiske undergrund, siden selskabet fik tilladelse til at bore i 2005, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Shells Alaska-boringer møder voldsom kritik 

Oliegigant lægger boringer ved Alaska på is

Kina og Rusland indgår aftale om olieefterforskning 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs