ShippingWatch

Kina lun på norsk olie

Kina er på energi-jagt, og jagten vil også føre kineserne til den norske sokkel, vurderer analytikere.

Foto: Colourbox

Kinesernes interesse i ressourcer i afrikanske lande, Grønland og Arktis er kendt, og snart vil kineserne også vende blikket mod Norge. Det vurderer energi-analytikere, skriver Dagens Næringsliv.

Det er især, fordi Kina er blevet langt mere aktiv på den britiske sokkel i Nordsøen, at analytikerne nu forventer, at det kinesiske blik også vil rette sig mod Norge.

"Vi må forvente at se flere kinesiske selskaber på den norske sokkel fremover. Det er en hypotese, at de har holdt sig fra den norske sokkel på grund af Nobels Fredspris, og en vurdering fra mange er nu, at de begynder at lægge dette bag sig," siger analytiker Anders Wittemann, der rådgiver olie- og gasselskaber, til Dagens Næringsliv.

Analytiker Trond Omdal vurderer, at det har taget tid for briterne at komme til Norge, fordi det norske marked ikke er så lukrativt som det britiske.

"Det norske marked er mindre likvidt end det britiske, og der er mangel på felter, hvor man kan købe sig til store ressourcer. Kunne kineserne få fingre i en minoritetsandel af Johan Sverdrup, så ville de nok slå til," siger Trond Omdal til Dagens Næringsliv.

Thina Saltved, analytiker i Nordea, vurderer, at der også kan være barrierer for kineserne i form af mangel på teknologi og kompetencer.

"Men jeg vil ikke blive overrasket, hvis de indgik et samarbejdsprojekt eller -partnerskab med et andet selskab i fretmiden," siger Thina Saltved til Dagens Næringsliv.

Økonomer spår store ændringer i Kina 

Dyr olie truer Europa

Kinesisk råolieimport i supervækst 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs