ShippingWatch

Oliegigant nægter at betale erstatning

Absurde og fiktive kalder BP nogle af de krav, amerikanere er kommet med efter olieudslip, skriver epn.dk.

Foto: Stapleton

Oliegiganten BP tager nu retlige skridt i USA. Selskabet vil forsøge at  begrænse udbetalingerne fra en fond, der skulle kompensere ofrene for olieudslippet i Den Mexicanske Golf i 2010.

BP mener, at nogle af påstandene fra påståede ofre er "fiktive" og "absurde". Det skriver BBC.

Oliegiganten havde afsat 44 mia. kr. til at betale erstatning til ofrene for oliekatastrofen. Men nu forventer BP, at regningen løber op i meget mere.

For generøse udbetalinger

Sidste år indvilligede BP ellers i at betale erstatning til omkring 100.000 mennesker og virksomheder - blandt andre fiskere og restauratører - som hævdede, at det massive olieudslip havde skadet deres levebrød eller helbred.

Men nu mener BP, at advokaten, der administrerer erstatningsfonden, har fejlfortolket vilkårene i aftalen og derfor laver alt for generøse udbetalinger.

BP fremhæver blandt andet virksomheder, som ligger langt fra kysten, og som faktisk tjente mere i 2010, da olieudslippet skete, end de gjorde i tidligere år.

F.eks. er en rismølle, som ligger 65 km fra kysten blevet tilkendt 120 mio. kr., og et byggefirma 320 km fra kysten er blevet tilkendt 55 mio. kr. i erstatning som følge af olieudslippet.

Fiktive tab

"BP er ikke indforstået med at betale hundredvis af millioner af dollars og potentielt milliarder til fordringshavere med "tab", som ikke eksisterer i virkeligheden," skriver BP i dokumenter til retten i New Orleans.

Advokaterne, som repræsenterer de erstatningskrævende virksomheder, siger til gengæld, at BP må have undervurderet omfanget af personer og virksomheder, der er omfattet af den aftale, BP selv har accepteret.

Oprydning, bøde og erstatning

Ud over erstatningerne har BP brugt 212 mia. kr. på at rydde op efter oliekatastrofen.

Det multinationale olieselskab har desuden indgået forlig med USA's justitsministerium, der indebærer, at BP skal betale en bøde på 25,6 mia. kr som erstatning for oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf, der fandt sted for over to år siden.

BP havde ansvaret for olieplatformen Deepwater Horizon, som havarerede 20. april 2010 og efterlod en åben brønd på 1.600 meters dybde, der sendte millioner af liter råolie ud i Den Mexicanske Golf, før det lykkedes at lukke hullet.

Eksplosionen dræbte 11 arbejdere, og  var så kraftig, at den kunne ses mere end 50 kilometer væk.

Deepwater Horizons ejer får milliardbøde

BP skal udbetale 7,8 mia. USD i Macondo-erstatning

Flere skibe i Østersøen øger risikoen for olieforurening 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs