ShippingWatch

Rigsrevisorerne kritiserer Dongs investeringsprogram

Rigsrevisionen kritiserer Dong Energys omfattende investeringsprogram for at have medført øgede risici for staten, fremgår det af rigsrevisorernes rapport.

Foto: Lars Krabbe

Rigsrevisionen kritiserer statens passivitet i forhold til ejerskabet af Dong Energy i perioden fra januar 2008 til slutningen af 2010. Det skriver rigsrevisorerne i en rapport offentliggjort onsdag. Kritikken retter sig mod en periode, hvor Dong foretog omfattende investeringer, som Finansministeriet ikke holdt nøje nok øje med trods statens store aktiepost i energiselskabet.

"Rigsrevisionen finder, at ministeriet i den sidste del af denne periode ikke levede op til de forventninger, der er til den aktive statslige ejerrolle, henset til de omfattende investeringer, selskabet foretog, og givet de risici, selskabet dermed løb på ejerens vegne," lyder det i Rigsrevisionens rapport.

I januar 2008 aflyste staten planer om at børsnotere Dong Energy, og derefter kom der i tre år mindre fokus på udviklingen i elselskabet.

Omfattende investeringsprogram

"Dong Energy iværksatte i denne periode et omfattende investeringsprogram med vidtrækkende betydning for selskabets økonomi. Strategien og investeringsprogrammet har medført øgede risici for staten," skriver rigsrevisorerne i rapporten. De mener, at staten burde have haft en tættere dialog med selskabet, der efter den skrinlagte børsnotering havde behov for en ny dagsorden fra sine ejere.

"Hertil kommer, at Dong Energys investeringsprogram har haft vidtrækkende betydning for selskabets økonomi, og at selskabet voksede betydeligt i denne periode," lyder det i rapporten. I 2011 og 2012 spillede Finansministeriet ifølge rapporten igen en mere aktiv rolle i Dongs udvikling. Staten ejer 80 procent af Dong Energy, som blev skabt i 2006 ved en sammenlægning af seks danske energiselskaber.

Rigsrevisionen kritiserer Dongs gasinvesteringer

Granskning af Dong er snart slut

Stor Dong-investering skaber 700 nye job 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Celsius Shipping er sluppet ud af russisk dilemma

Celsius Shipping med danskeren Jeppe Jensen i spidsen behøver ikke længere at se magtesløst til, mens et af dets skibe anløber en russisk havn. Kontrakten med kinesisk energiselskab er udløbet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs