ShippingWatch

Medie: Grænseaftale i Arktis giver olieselskaber afklaring

En aftale mellem Danmark og Canada om grænsen i farvandet mellem Grønland og Canada er i nat faldet på plads. Aftalen åbner op for olieselskabernes udforskning af området, skriver dr.dk.

Foto: JONATHAN HAYWARD

Den aftale, der i nat er blevet aftalt mellem Danmark og Canada om den præcis fastlæggelse af grænsen mellem Grønland og Canada, er ikke bare en grænse. Det er også startskuddet til olieefterforskning i Arktis, når den nye grænse erstatter den gamle fra 1973, skriver dr.dk.

"Staterne er meget interesseret i at få grænserne på plads, fordi man dermed også gør det muligt for olieselskaberne at komme i gang med olieefterforskningen," siger Martin Breum, der er kender af arktiske forhold og miljø, til dr.dk.

Den fastlagte grænse kan være med til at spare olieselskaberne for spildte udgifter, hvis de foretager undersøgelser, hvor de sidenhen opdager, de ikke må bore. Grænsen er 3000 kilometer lang og fordeler udover potentialet for boringer i undergrunden også rettighederne til fiskeri. De nye forhandlinger om den nye grænse, som skal endelig ratificeres af Folketinget samt Grønlands og Canadas regering, har ikke omhandlet Hans Ø, som både Grønland og Canada hævder at eje.

Rambøll: Grønlandsk råstof-udspil kan øge forretningen

Maersk i debat med Nordisk Råd om arktisk olieudvinding 

Mere fra ShippingWatch

Höegh Autoliners går med i klimakoalition

Det norske bilrederi Höegh Autoliners indtræder i klima-alliancen First Movers Coalition, der også tæller Maersk, som ”frontløbere på bæredygtighedsområdet i deres sektor”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs