Maersk: Vi investerede ikke nok i olie-efterforskning

A.P. Møller-Mærsks olieproduktion er dalende, fordi man glemte at investere tilbage i tiden. Det vil der blive rettet op på, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
AF JACOB BREJNEBØL KNUDSEN

Olieforretningen har i mange år været et særdeles lukrativt bekendtskab, men i de kommende år bliver der lavet lidt om på det, og i stedet skal man koncentrere sig om at investere mange milliarder i nye projekter.

Men uanset succes i kommende felter så vil man ikke begå samme fejl igen, så investeringer i ny efterforskning af olie kommer til at stå meget højt på to do-listen i koncernen.

»Vi vil fortsætte med meget efterforskning for at være sikker på at have en stor pipeline, så vi altid kan holde os på mindst de 400.000 tønder, som vi var oppe på for fem år siden,« siger A.P. Møller-Mærsks adm. direktør Nils Smedegaard Andersen, som forklarer, at det kommer til at gå ud over investeringerne i f.eks. containerrederiet Maersk Line, som ikke længere vil nyde godt af de store olieindtægter.

Det nye Mærsk sigter mod olie og havne  

»Vi har været igennem en periode med faldende produktion, fordi vi ikke har investeret nok i efterforskning tilbage i tiden, hvor pengene blev taget fra olien og investeret i shipping. Det vil vi nu ændre, sådan at vi investerer, hvad der skal til i olien for at komme tilbage på 400.000 tønder i daglig produktion. Det kan ikke nås på fem år, men i løbet af en relativ kort periode,« forudser han.

Store projekter på vej

Og kan investorerne bevare tålmodigheden efter flere års olieskuffelser i produktionsmæssig forstand, så venter guldet nogle år fremme. Bl.a. i Angola og England, hvor man har gjort lovende fund.

»Vi er ved at være klar og skal til at lave nogle kæmpe projekter. Nu er det hårdt arbejde og ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi finder noget og har det held der skal til. Held er måske det forkerte udtryk, fordi man jo finder mere, når man borer mange flere brønde. Men alt grundarbejdet er nu lavet,« siger Nils Smedegaard Andersen, som også gør opmærksom på, at den dalende daglige produktion, som i år anslås at ligge på 265.000 tønder ikke bare er et udtryk for faldende produktion, men også indgåede aftaler med især den qatarske regering.

»Vi producerer ikke meget mindre end for fem år siden, men vi får meget mindre ud af Qatar på grund af fordelingen. Regeringen skal have en større del efterhånden, som vi afskriver vores produktion. Det er mere det end faldende produktion. Men der er selvfølgelig produktionsfald i Danmark og i England, og det har påvirket.«

Nordsøfonden tror på fordobling af olie-udvinding

Smedegaard: Maersk Line fylder mindre om fem år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også