Nordsøfonden tror på fordobling af olie-udvinding

Den nye partner i DUC, den statslige Nordsøfond, tror på, at der realistisk set kan udvindes lige så meget olie i Nordsøen som hidtil med investeringer i nye teknologier.
Foto: LARS KRABBE
Foto: LARS KRABBE
AF TOMAS KRISTIANSEN

Nordsøfonden, der siden juli har ejet 20 procent af Dansk Undergrunds Consortium (DUC) vurderer, at der kan hentes væsentlig mere olie op fra Nordsøen, end den femtedel af olien, der er produceret indtil i dag.

Fonden, der repræsenterer statens interesser i DUC og i 20 andre licenser, har det som sit erklærede mål at få så meget olie og gas som muligt op af den danske undergrund, og mener, at der fremover kan produceres lige så meget olie som de seneste 40 år, hvis der investeres i nogle af de nye teknologier, der allerede arbejdes seriøst på i dag. Det gælder ikke mindst en optimering af vandinjektion i kalken med efterfølgende brug af CO2 som injektion i de ekstremt tætte oliefyldte kalklag, der gør arbejdet i den danske undergrund væsentligt mere udfordrende end andre steder som f.eks. Norge.

Nordsøfond: Ingen konflikt mellem olie og grøn energi 

”Hvis vi fastholder produktionen med de teknologier, vi har i dag, kan vi måske komme op på en udnyttelsesgrad på 30 procent. Men hvis vi får de teknologier i brug, som vi tror på kan komme i anvendelse inden for en ti-årig periode, vil jeg mene, en realistisk målsætning for de næste 30 år er at producere lige så meget olie, som vi har gjort hidtil. Dermed vil vi komme op på en udnyttelsesgrad på omkring de 40 procent,” siger fondens direktør Peter Helmer Steen i et interview med ShippingWatch.

CO2-teknologien er en af de metoder, branchen generelt har store forhåbninger til, og som der forskes meget i.  Metoden med at presse CO2 ned i kalklagene for at drive mere olie ud vurderes dog stadig at kræve flere års arbejde og videreudvikling, både i forhold til sikkerhedsspørgsmål, de nødvendige leverancer af CO2 og de store investeringer, der skal foretages på platforme, samt evt, i rørsystemer, der skal bringe CO2 ud til offshore-felterne.

Staten på aktiv olie- og gasjagt i Nordsøen 

”Nordsøfonden vil arbejde for, at flere af de nye teknologier udvikles og kommer i brug. Der bruges allerede mange ressourcer på at udvikle CO2-teknologien, både blandt DUCs partnere og andre aktører. Når investeringerne i de nye teknologier er foretaget, vil mængden af olie og gas også øges. Vores opgave er netop at presse på hele tiden, så der er projekter nok i pipelinen til, at man konstant kan investere i noget, der kan øge produktionen,” siger Peter Helmer Steen.

Nordsøfondens andel af olieproduktionen er ca. 35.000 tønder olie om dagen. Vurderingen er, at der i alt i den danske undergrund ligger 11 milliarder tønder olie. Udover at være partner i DUC er Nordsøfonden med i alle nyere licenser og er i dag Danmarks tredje-største olie- og gasproducent. Udover Nordsøfonden består DUC af Maersk, Shell og Chevron.

Servicetjek af Nordsøaftale lader vente på sig 

Avis: Staten vil holde fast i høj olieproduktion i Nordsøen 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også