Norsk olie-center skal tæske mere olie ud af Nordsøen

Et nyt forskningscenter i Trondheim skal udvikle nye teknologier og metoder, der kan øge indvindingsgraden på norske olie- og gasfelter til 60 procent. Maersk Drilling får nøglerolle, skriver ingenioren.dk.
Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil

Hver en dråbe tæller. Det lader til at være mantraet hos det statsejede norske olie- og gasselskab Statoil, der har stor succes med at suge store mængde kulbrinter op fra den norske sokkel. Det skriver ingenioren.dk.

Et nyt teknologicenter i Trondheim skal øge indvindingsgraden endnu mere fra de norske felter. Centeret bliver et IOR-center, Increased Oil Recovery, og koster en kvart milliard kroner. Det skal stå færdigt i 2013.

Formålet er at øge indvindingsgraden på den norske sokkel fra 50 procent til 60 procent gennem en bedre forståelse af de geologiske mekanismer i undergrunden. De skal blandt andet studeres ved hjælp af højt specialiserede laboratorier og en industriel CT skanner, der ifølge Statoil, bliver 100 gange kraftigere end traditionelle medicinske CT-skannere.

IOR er en disciplin, som får stadig større betydning for olieselskaber verden over i takt med at olie og gas fra modne felter - især i Nordsøen - begynder at blive svær og dyr at indvinde.

Lloyd's Register åbner udviklingscenter i Singapore 

Også Maersk Oil satser stort på at udvikle nye teknologier til at øge indvindingsgraderne, her kalder man det bare for EOR, Enhanced Oil Recovery, men konceptet er det samme.

Og der er brug for det. Tirsdag kunne Energistyrelsen fremlægge seneste energistatistik, der viste, at den danske produktion af råolie- og naturgas i 2011 blev reduceret med henholdsvis 10 og 13,9 procent i forhold til produktionen i 2010.

I den danske del af Nordsøen ligger indvindingsgraden samlet på 25-30 procent. Nordmændene har på deres del af soklen hidtil kunnet øge til 47 procent, og sidste år landede Statoil som nævnt på 50 procent på sine oliefelter, ifølge en meddelelse på koncernens hjemmeside.

Det er en stigning på en procent fra året før svarende til 327 millioner tønder olie eller godt og vel et par hundrede milliarder ekstra i indtægter for det norske selskab.

Nye Maersk-rigge

Den store forskel mellem Danmark og Norge skyldes geologien. Norge indvinder langt overvejende olie og gas fra sandstensreservoirer, mens de danske reservoirer består af kalk. Sandsten har en langt højere permabilitet end kalk, og det er derfor betydeligt lettere at indvinde olie og gas fra de norske felter end de danske felter.

Men den norske jagt på 60 procent indvindingsgrad er trods alt meget ambitiøs, og et nyt center gør det ikke alene. Den måske vigtigste bidragyder til succes bliver nye boringer, og det arbejde vil få et markant dansk islæt.

Det er de nye og specialdesignede rigge, som Maersk Drilling i øjeblikket bygger i Singapore, og som for længst er afsat til Statoils nye aktiviteter.

Adgangen til avancerede borerigge er sparsom, så Statoil har indgået langsigtede aftaler med Maersk Drilling om tre ‘ultra harsh environment’ borerigge, der dels skal bore nye brønde og dels forbedre nuværende brønde for at øge indvindingsgraden.

Statoil har over 3000 medarbejdere, der arbejder med IOR fordelt på 300 forskellige aktiviteter. Selskabet bruger knap halvdelen af sit forskningsbudget på 2,8 milliarder kroner på forskning og udvikling, der kan øge indvindingsgraden.

Statoil bekymret over rig-mangel 

Statoil opretter nyt researchcenter 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også