Oliepriserne stiger for anden dag i træk efter bekymringer om russisk gas

Oliepriserne går for anden dag i streg op efter voksende bekymringer om manglende europæisk forsyning gas i kølvandet på Ruslands nedskæring gennem Nord Stream 1.
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix
Af marketwire

Oliepriserne stiger tirsdag for anden dag i træk. Det er stigende bekymringer om manglende europæisk forsyning efter Ruslands nedskæring af gas gennem Nord Stream 1, der påvirker markedet.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 106,47 dollar mod 104,49 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 97,91 dollar mod 95,92 dollar mandag eftermiddag.

Det russiske olie- og gasselskab Gazprom meldte mandag ud, at gasforsyningen gennem Nord Stream 1 vil reduceres til 20 pct. fra onsdag. Ifølge selskabet sker nedskæringen, fordi en gasturbine skal vedligeholdes.

Ifølge Reuters kan nedskæringen betyde, at flere europæiske lande vil være ude af stand til at fylde gaslagrene op, inden vintermånederne rammer. Og det kan medføre, at forbrugere vælger at udskifte gassen med olieprodukter som diesel.

Men ifølge Reuters kan det også vise sig at være risikabelt, da Rusland forsyner det meste af Europa med netop diesel.

Tovtrækkeri og renteforhøjelser i sigte

Siden Ruslands invasion af Ukraine er europæisk råolie, olieprodukter og gasforsyninger blevet påvirket gennem en kombination af vestlige sanktioner og stridigheder om betaling med Rusland.

Samtidig har en faldende efterspørgsel på grund af de høje priser på brændstof og råolie samt renteforhøjelser i USA lagt pres på oliepriserne.

”Tovtrækkeriet mellem bekymringerne for en svækket efterspørgsel og frygten for manglende udbud vil sandsynligvis fortsætte nogen tid endnu,” siger Hiroyuki Kikukawa, researchchef i Nissan Securities’ researchafdeling, til Reuters.

Ved sit møde onsdag forventes det derudover, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten med 0,75 pct.point. Rentestigningen skal være med til at reducere den økonomiske aktivitet og dermed påvirke efterspørgslen efter brændstof.

Prisforskellen mellem den europæiske Brent-olie og den amerikanske WTI-olie er desuden nået til et niveau, der ikke er set siden juni 2019.

Ifølge Reuters kan det forklares ved, at en afdæmpning i den amerikanske efterspørgsel tynger råolien i USA, mens en stram olieforsyning understøtter den europæiske.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld tirsdag morgen 1722,89 dollar mod 1716,52 dollar mandag eftermiddag.

Olieindustrien har tjent næsten 3 mia. dollar om dagen i 50 år

Olieprisen stiger på asiatisk efterspørgsel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også