ShippingWatch

Britiske oliefelter skifter hænder

Den kapitalfondsejede olieproducent Chrysaor, der sidste år købte stort op af Shells felter i Nordsøen, har nu igen været på shoppingtur på engelsk sokkel.

Foto: Hjalmar Otto Fjøsne, Aker Solutions

Indtil for ganske nyligt var det Shell, BP, Maersk og Dong, der var blandt de helt store aktører i Nordsøen. Men på blot to år er ejer-strukturen i Nordsøen radikalt ændret, og nu fortsætter en af mest aggressive opkomlinge, britiske Chrysaor, sin vækstkurs på britisk sokkel.

Denne gang er det dog ikke et af de store olieselskaber, der sælger fra i Nordsøen, men en anden, mindre og uafhængig aktør. Chrysaor køber Spirit Energy helt ud af tre ældre felter på britisk sokkel. Nærmere betegnet felterne Armada, Maria og Seymour. Efter planen vil handlen blive afsluttet i anden halvår 2018.

Hvad Chrysaor har måtte betale for de tre felter bliver ikke oplyst, men planen er at levetidsforlænge felterne.

"Denne handel er en del af Chrysaors strategi, hvor vi forlænger livet på aktiver i Nordsøen for at maksimere udbyttet og dermed levere værdi fra vores felter på britisk sokkel. Chrysaor kan nu gå videre med vores planer for at få fuldt udbytte af felterne, og vil snart påbegynde undersøgelser og sikre det rette udstyr til at arbejde på felterne," siger Phil Kirk, adm. direktør i Chrysaor.

Med handlen bliver Chrysaor eneejer af alle tre felter. Dog vil Spirit Energy, der opstod som joint venture mellem Centrica og Bayerngas Norge sidste år, fortsat være ansvarlig for omkostningerne ved fremtidig dekommissionering af felterne.

Chrysaor har i dag andele eller fuldt ejerskab i ti felter i den britiske del af Nordsøen, og producerer omkring 130.000 tønder olie og gas om dagen. Dermed er selskabet den største, uafhængige producent af olie i Nordsøen. Selskabet har som mål at øge produktionen til 200.000 tønder om dagen.

Chrysaor blev stiftet i 2007, men kom især på kortet i Nordsøen med opkøbet af en stor del af Shells ældre Nordsø-felter i 2017. Dengang købte Chrysaor andele i ti felter fra Shell, for en samlet salgssum på 3,8 mia. dollar. Ved handlen frasolgte Shell en daglig produktion på 0,115 mio. tønder olie dagligt ud af en samlet produktion i den britiske del af Nordsøen på 0,211 mio. tønder dagligt.

Omkring 400 Shell-ansatte overgik til Chrysaor ved handlen med Shell.

Shell og BP's topchefer tror stadig på Nordsøen 

EU nikker ja til Shells store Nordsø-salg 

Maersk nedtoner betydning af Shells exit i Nordsøen 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs