"Efter nye olieprisfald: Tid til olieaktier?"

I løbet af de seneste fem måneder er olieprisen mere end halveret. Men betyder det, at olieaktierne er en god forretning, spørger Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet
AF PER HANSEN, INVESTERINGSØKONOM, NORDNET

Oliepriserne er mere end halverede de seneste 5 måneder. Den amerikanske skifergas har haft en større betydning for balancen mellem udbud og efterspørgsel end investorerne har antaget.

Aktuelt har Opec estimeret, at markedet er overforsynet med ca. 2,5 mio. tønder olie dagligt, og det er prisen på disse ca. 3 pct. (i forhold til en efterspørgsel på ca. 90 mio. tønder olie), som har sendt oliepriserne ud i noget som ligner frit fald.

Investorerne spørger sig nu med rette, om det er tiden til at investere ikke blot i en ”rebound” og prismæssig modreaktion, men også i at historien gentager sig, og at store/større prisfald og ditto stigninger trods alt har en tendens til kun at vare i kortere tid.

Kursfald på 20-25 pct. i store olieselskaber

De større olieselskaber har måtte se deres aktiekurser gå ned med 20-25 pct. (selskaber som Exxon, Shell, BP, etc), svarende til under halvdelen af faldet i olieprisen.

Når aktiekurser i disse selskaber trods alt kun er faldet ”moderat” i et generelt stigende aktiemarked, skyldes det flere faktorer. For det første er disse selskaber ”integrerede”. Selskaberne sælger ikke kun råolieprodukter, men er også aktive i forarbejdning og forædling. Det drejer sig både om raffinering, salg ved tankstation og af petrokemiske produkter.

Selskaberne sælger på den måde også olie til sig selv, og på den måde er det ikke hele olieprisfaldet som hæmmer indtjeningen.

Derudover vil lavere oliepriser betyde lavere produktionsomkostninger i form af lavere dagsrater for boreplatforme etc., og det bliver løbende indregnet i aktiekurserne.

Statoil hårdere ramt

Norske Statoil er en af de ”større” selskaber, som har været lidt hårdere ramt. Det skyldes at Statoil er mere eksponeret mod "upstream" og indtjeningen mere påvirkelig af de stigende og faldende oliepriser, end det tilsvarende gælder for andre af de større selskaber. Statoil er faldet mere end de andre ”større” olieselskaber, men faldet på ca. 35 pct. i forhold til årets højeste i 2014 er trods alt en del mindre end halveringen i olieprisen.

I tillæg til faldet i oliepriser har investorerne også tabt på den svækkede NOK, som en konsekvens af netop olieprisfaldet og den betydning, det kan tænkes at få, for norsk økonomi. Samlet set har danske investorer tabt lidt over 40 pct. på deres Statoil investering de seneste 6 måneder.

Underleverandører hårdt kursramt

Olieprisfaldet har ramt underleverandører til olieselskaberne. Borerigge operatører eller selskaber, som leverer "service" er faldet med 50-70 pct. og altså mere end faldet i olieprisen.

Spørgsmålet er nu: Er oliepriserne ved at finde et nyt niveau og hvad betyder det for aktierne?

Hvis du forventer, at olien hverken stiger eller falder og således holder det nuværende niveau, bør du holde dig fra at investere i olie. De store olieselskabers indtjening vil stå i stampe, og investorerne vil spørge sig, om de er faldet nok?

For så vidt angår underleverandørerne vil de kommende kvartaler byde på fortsat faldende rater og priser. Næste fase kan meget vel blive kapitaludvidelser og underskud i anden halvdel af 2015.

Hvis du forventer yderligere fald, skal du holde dig helt væk fra oliesektoren eller overveje at købe et "short certifikat" på olieselskaber, olien eller underleverandørerne. Selv om priserne er faldet meget, kan de meget vel falde yderligere, hvis olieprisen fortsat har retning nedad.

Forventer du at oliepriserne igen stiger, skal du overveje at:

Købe norske Statoil:

Statoil har en større upstream eksponering end andre større olieselskaber. Sagt med andre ord vil det hurtigere kunne mærkes på aktiekursen, hvis olieprisen stiger med 5-10 USD per tønde i Statoil end i eksempelvis Exxon. I tillæg til en kursstigning vil du, hvis du får ret i det scenarie, sikkert få en kursgevinst på den pressede NOK oveni hatten.

Købe aktier i udvalgte underleverandører:

En række af disse - eksempelvis selskaber, som udlejer eller driver borerigge etc., er faldet massivt på frygten for, at der kommer flere udvandende kapitaludvidelser. En del af kursfaldende er givetvis forårsaget af, at investorerne har tømt deres investeringslommer i disse selskaber og måske sågar ”solgt sig kort” i forventning om netop endnu dårligere tider eller en udvandende kapitaludvidelse.

Det taler for en olieprisstigning

Markedet er faldet for meget for hurtigt

Selv om Opec har signaleret, at de vil lade markedskræfterne råde og rase ud, har også disse producenter en økonomisk og prismæssig smertegrænse. Næste programsatte Opec-møde er d. 5. juni 2015.

Faldende priser vil over tid øge efterspørgslen

En række skifergasproducenter har baseret deres investeringer på en oliepris på 70-100 USD per tønde.

Det taler imod en prisstigning

Historisk er der ikke noget, som tilsiger, at en bedre balance i oliemarkedet på kort sigt sker igennem en produktionstilpasning. Ting tager tid, og effekten kommer oftest indirekte igennem lavere investering, som skal få markedet i balance via lavere fremtidige produktion og mere efterspørgsel

De olieproducerende lande kæmper om markedsandele, og ingen ønsker på nuværende tidspunkt at give sig.

Saudi Arabien har tidligere været en betydelig stabiliserende faktor, som har skruet op for produktionen, når priserne er steget meget og vice versa. SA har ikke ageret ”sædvanligt” og agter sikkert heller ikke at gøre det. SA kan meget vel være ”irriteret” over at skulle være olieproducenternes "redningsmand".

Lundin skærer 30 pct af investeringer i olie 

SeaIntel: Farvel til slow steaming med oliepris på 50 USD 

Brent-olien under 50 USD 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også