Vi skal drage nytte af hinanden

Et varmt velkommen til CBS Maritime, lyder fra Center for Maritim Sundhed og Samfund (CMSS) ved Syddansk Universitet i Esbjerg. Maritimt forskningssamarbejde på tværs er ”the missing link”, hvis missionen om en samlet dansk indsats for øget vækst og beskæftigelse i Det Blå Danmark skal lykkedes, skriver lektor Jacob Kronbak.
AF JACOB KRONBAK, LEKTOR VED CENTER FOR MARITIM SUNDHED OG SAMFUND, SYDDANSK UNIVERSITET, ESBJERG

Center for Maritim Sundhed og Samfund (CMSS) ved Syddansk Universitet ser særdeles positivt på etableringen af ’CBS Maritime’ og hilser et fremtidigt samarbejde med forskningscenteret velkommen.

Danmark er en af verdens førende maritime nationer og kendt for kvalitetsskibsfart, men alligevel har vi kun forholdsvis få maritime forskningsenheder. Vi skal derfor blive bedre til at drage nytte af hinandens maritime kernekompetencer, for at bibeholde landets plads blandt de førende og sikre det fælles mål; at fremme væksten og udviklingen for Det Blå Danmark.

Tænk ud af boksen

En sådan vækst sikres netop ved at ”tænke ud af boksen”, f.eks. gennem øget samarbejde på tværs af de traditionelle forskningsretninger. Det er netop her vi ser CMSS som et godt supplement til CBS Maritime og de øvrige danske maritime forskningsmiljøer; som bidragsyder til at styrke den internationale positionering af det danske maritime forskningsarbejde, internationalt samarbejde og søgning om national såvel som international fondsstøtte.

Forskningen på CMSS har fokus på såvel ”bløde” værdier (bl.a. socio-kulturelle faktorer og ’human factors’) som ”hårde” værdier (bl.a. teknologiske og økonomiske faktorer), og der forskes inden for to hovedområder: Sundhed og Samfund.

Fælles for begge områder er, at forskningen tager afsæt i reelle udfordringer fra branchen.

Sundhed og sikkerhed i fokus

Forskningen i Maritim Sundhed dækker alle forhold, der vedrører sundhed og sikkerhed for de, som arbejder på havet. Relevante problemstillinger afdækkes og sikrer, at bl.a. søfartens myndigheder, organisationer og arbejdsmiljøråd (Søfartens Arbejdsmiljøråd og Fiskeriets Arbejdsmiljøråd) kan iværksætte tiltag til forbedring af de søfarendes helbred og trivsel. Vel og mærket tiltag, der er baseret på solid, opdateret og international forskningsbaseret viden. Forskning i sikkerhed ombord (bl.a. arbejdsulykker og sikkerhedskultur), de søfarendes helbred og sundhed (bl.a. fatigue, psykosocialt arbejdsmiljø og stress) samt arbejdsmiljø er afgørende for at vedholde en stærk position for Det Blå Danmark og for markedsføringen af dansk kvalitetsskibsfart.

Højt internationalt niveau

Forskningen i Maritim Samfund vedrører markedsanalyser (f.eks. indenfor shipping og havne), miljøberegninger (inkl. værdisætning af eksternaliteter), strategisk transportplanlægning, intermodalitet og beslutningsstøtte. Alle forhold, der i høj grad vedrører Det Blå Danmark. Forskningen udføres på et højt internationalt niveau bl.a. gennem en række Europæiske forskningsprojekter.

Samtidig er forskningen virksomhedsorienteret og praksisnær og finder ofte anvendelse i den danske maritime branche hvad enten der er tale om myndigheder, organisationer eller virksomheder.

CMSS bidrager således selvstændigt gennem forskning og uddannelsestilknytning til at styrke den danske maritime branche, men ser samtidig frem til de positive synergieffekter, som et mere samlet dansk maritimt forskningsfelt med bl.a. CBS Maritime vil kunne bidrage med til Det Blå Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også