ShippingWatch

Havneforbund: APM Terminals forkaster nyt fredsforslag i Gøteborg

Et mæglingsforslag fra fagforeningen, der organiserer hovedparten af de ansatte på APM Terminals i Gøteborg, er endt uden resultat i den langvarige konflikt.

Foto: Göteborgs Hamn/PR

Forhandlinger mellem APM Terminals og det svenske havnearbejderforbund om en løsning på den langvarige konflikt mellem parterne i Gøteborg er ifølge forbundet igen endt uden resultat.

Ifølge en erklæring fra havnearbejdernes fagforening har APM Terminals afvist et forslag fra fagforeningen om at underskrive en kollektivaftale, der byggede på tidligere forslag i forhandlingerne i et forsøg på normalisere samarbejdet og arbejde sig frem mod en permanent løsning.

APM Terminals vil ikke udelukke nye fyringer i Gøteborg

APM terminals varslede for få uger siden fyringer af 160 ansatte på terminalen i Gøteborg, der ifølge det Maersk-ejede selskab er eneste mulighed for at komme videre fra konflikten, der har kostet APM Terminals kunder og omsætning. En melding, der rystede havnearbejdernes fagforening, som indenfor det senere år har gennemført en stribe arbejdsnedlæggelser og blokader.

Det er helt konkret uenighed mellem APM Terminals og de 85 pct. af havnens godt 450 havnearbejdere organiseret i Svenske hamnarbetarförbundets afdeling 4 i Gøteborg, Hamn4an, der er grunden til konflikten.

Seks stridspunkter

I modsætning til det store svenske Transportforbundet har havnearbejderforbundet ikke indgået faste kollektivaftaler med de svenske havne, og især i Gøteborg har det betydet, at der har været en lang række strejker og blokader for ændrede arbejdsvilkår i løbet af de seneste 45 år, da fagforeningen i modsætning til Transportforbundet ikke har fredspligt.

Hamn4an har tidligere stået fast på de følgende seks punkter:

  • garantere faglige friheder og rettigheder
  • respektere retten til de ansattes job, hvilket dækker over ikke at inddrage andre faggrupper til havnearbejdernes arbejde
  • respektere de indgåede overenskomster
  • stop udnyttelsen af syge- og ældre deltidsansatte for at presse havnearbejderkollektivet
  • genetablere det systematiske arbejde med arbejdsmiljø
  • følg de givne love og regler om ferie, forældreorlov og ansøgninger om orlov

APM Terminals om fyringsrunde: Konflikt har kostet hver femte container

Dem har APM Terminals afvist at forhandle om konkret med den begrundelse, at man ikke vil forhandle med Hamn4an, når de står uden for kollektivaftalen, som findes mellem Transportforbundet og Sveriges 52 havne.

Forligsmand har givet op i Gøteborg-konflikt

Minister går ind i APM Terminals-konflikt i Gøteborg

Konflikten i Gøteborg Havn ind i ny fastlåst fase

Strejker flytter gods fra europæiske havne permanent

MSC truer med at halvere sin trafik til Gøteborg Havn

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere