APM Terminals: Rotterdam rammes af strejke i dag

Risikoen for en langvarig strejke i Rotterdam Havn har været under optræk gennem flere måneder på grund af uenighed om ni års jobgaranti, som er havnearbejdernes krav. APM Terminals forventer, at en strejke vil begynde i dag torsdag kl. 15.00.
Foto: APM TERMINALS
Foto: APM TERMINALS

Europas største containerhavn, Port of Rotterdam, vil blive ramt af en strejke i dag torsdag klokken 15.00. Det forventer Pieter Hartog, direktør i APM Terminals Rotterdam.

"I værste fald vil havnen opleve en 24-timers nedlukning af containeraktiviteterne. Det betyder, at skibe hverken vil blive lastet eller lodset," siger han til ShippingWatch.

"Det får naturligvis enorm betydning for vores kunder," siger han.

Strejken er den foreløbige kulmination på en ulmende konflikt, der har været undervejs i det meste af et år, og som bl.a. udspringer af indvielsen af nye, automatiserede terminaler på Maasvlakte 2, heriblandt den ene af APM Terminals to terminaler i Rotterdam.

Det er forventningen, at automatiseringen kan overflødiggøre op til 800 ud af 4000 stillinger havnen i løbet af en femårig periode, og det har fået havnearbejderne i Rotterdam Havn til at kræve, at alle, der havde et fast job i januar 2015, bliver garanteret ansættelse indtil 2024.

"Det er så ekstremt, at det er svært at starte forhandlinger ud fra," siger Pieter Hartog til kravet.

Forhandlinger strandede i december

Havnearbejdernes fagforening, FNV Havens, har gennem de seneste måneder raslet med strejkesablen ved flere lejligheder. Efter flere forhandlingsrunder endte tilbuddet fra de tre største havneoperatører i Rotterdam, Europe Container Terminals, APM Terminals og Rotterdam World Gateway, med en jobgaranti indtil 2020, og da det ikke lykkedes at nå til enighed mellem de stridende parter på et møde den 11. december, der varede til langt ud på aftenen, iværksatte FNV Havens ifølge Pieter Hartog flere strejker af 1-2 timers varighed over de efterfølgende  dage.

"Da blev vi som arbejdsgivere enige om, at hvis der bliver strejket, vil vi ikke forhandle," siger han og fortæller, at et samarbejdsudvalg med repræsentanter fra de ansatte i APM Terminals siden har fået ledelsen til at indvilge i at forhandle igen.

Ifølge Pieter Hartog er FNV Havens dog kun interesserede i en aftale, der dækker hele sektoren og ikke kun de ansatte i APM Terminals.

Andre havne kan følge efter

FNV Havens ultimatum til havneoperatørerne udløb således i går den 6. januar klokken 12. Fagforeningen har truet med seks strejker af 24 timers varighed fordelt over januar og februar, og vil informere om de nærmere detaljer på et pressemøde senere i dag.

Det fremgår af FNV Havens hjemmeside, at der ved pressemødet også vil være repræsentanter fra arbejderforeningerne BTB i Antwerpen, Verdi i Hamborg og CGT i Le Havre til stede for at understrege deres solidaritet. Det kan betyde, at det vil være nytteløst at sende skibe til andre havne i stedet.

"Det kan meget vel være, at hvis en strejke starter her, så vil Hamborg og Antwerpen følge efter. Jeg forventer, at ITF (International Transport Workers Federation, red.) vil være meget aktive i denne sag," siger Pieter Hagen.

Græsk transportstrejke rammer havne

Rotterdam Havn markant frem på olie og container

Mega-udvidelsen af Rotterdam er klar til brug 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også