Regning efter kollaps i det Østergaard-ejede Nordic Waste vokser

Randers Kommune forventer at bruge op mod 660 mio. kr. på oprydning efter jordskreddet hos Nordic Waste, som Torben Østergaard ejede frem til konkurs.
”Vi er i en økonomisk vanskelig situation, og vi har brug for hjælp, ”siger Torben Hansen, borgmester (S) i Randers Kommune (tv) ved siden af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
”Vi er i en økonomisk vanskelig situation, og vi har brug for hjælp, ”siger Torben Hansen, borgmester (S) i Randers Kommune (tv) ved siden af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
Af Ritzau og ShippingWatch

Randers Kommune forventer at bruge mellem 468,2 og 663,4 mio. kr. på indsatser ved Nordic Waste.

Det siger kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Frem til 16. april har kommunen brugt 254 mio. kr. på oprydning og afværgeindsatser efter jordskreddet ved virksomheden, der gik konkurs den 22. januar 2024.

Det krakkede Nordic Waste og søsterselskabet DSH Recycling, som er under såkaldt økonomisk rekonstruktion ved Skifteretten, ejes ultimativt af milliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans United Shipping & Trading Company (USTC).

På pressemødet siger borgmester Torben Hansen (S), at Randers Kommune siden 19. december har stået i en ”ekstrem” situation.

”Vi er i en økonomisk vanskelig situation, og vi har brug for hjælp,” siger han.

Jordskreddet ved Nordic Waste i Randers blev offentligt kendt i december 2023. 

Den 19. december meddelte Nordic Waste, at virksomheden ville stoppe med at bekæmpe jordskreddet og overlod dermed opgaven til Randers Kommune. Driften var stoppet og medarbejderne fyret.

To kommuner har indgivet politianmeldelse

Randers Kommune og siden også Favrskov Kommune har efterfølgende politianmeldt Nordic Waste for overtrædelser af miljølovgivningen på grund af jordskreddet.

Det er Randers Kommune, der har gjort Favrskov Kommune opmærksom på, at Nordic Wastes aktiviteter har overskredet grænsen mellem de to kommuner, som ligger tæt på virksomhedens matrikel.

En del af Randers Kommunes samlede udgifter er allerede afholdt, men de forskellige scenarier efterlader udgifter, som ikke er finansieret, for mellem 274 og 469 mio. kr.

Det fortæller Jesper Kaas Schmidt på pressemødet.

Et realistisk udfald forventes at ligge i midten af intervallet, lyder det. Det efterlader ikke-finansierede udgifter for cirka 370 mio. kr. for Randers Kommune.

Nordic Waste blev erklæret konkurs 22. januar. Samme dag besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) Ølst, hvor virksomheden lå.

Her kaldte statsministeren det ”fuldstændig urimeligt”, hvis børn og gamle i Randers skal betale for oprydningen.

”Det her er en begivenhed udover det sædvanlige. Det er ikke sket før i Danmark. Randers Kommune står med en kæmpemæssig opgave, og den skal de ikke stå med alene. Derfor betragter vi det også som et nationalt anliggende,” sagde Mette Frederiksen dengang.

Folketinget afsatte 205 mio. kr.

Siden har Folketinget afsat 205 mio. kr. som garanti for Randers Kommune til at dække afværgeforanstaltninger i forbindelse med jordskreddet.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har efterfølgende sagt, at Randers Kommune ikke skal forvente flere penge fra staten udover de 205 mio. kr. der er afsat. 

Både staten - Miljøstyrelsen og Gældstyrelsen - og Randers Kommune har rejst erstatningskrav mod konkursboet efter Nordic Waste. Randers Kommune har også rettet erstatningskrav mod søsterselskabet DSH Recycling.

Parallelt med arbejdet med at realisere aktiver og modtage krav i konkursboet arbejder statens advokat, Kammeradvokaten, som er en af tre kuratorer i boet, på at afdække, om der kan placeres et ansvar hos ledelse og ejerne bag Nordic Waste samt søsterselskabet DSH Recycling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også