Dansk rederichef om stop for havvind: "Vi står midt i orkanens øje"

Det haster med at få sat flere havvindmøller op, hvis verden skal nå sine klimaambitioner, siger topchefen for rederiet Cadeler.
Mikkel Gleerup mener, det haster med tilladelser til flere havmøller. | Foto: Cadeler Mikkel Gleerup
Mikkel Gleerup mener, det haster med tilladelser til flere havmøller. | Foto: Cadeler Mikkel Gleerup

Det danske rederi Cadeler har svært ved at forstå, at myndighederne har valgt at bremse en særlig ordning, der gør det muligt for virksomheder at opføre havvindmølleparker uden penge fra staten.

”Det giver sig selv, at hvis vi skal nå vores klimaambitioner, så har vi ikke tid til den slags forsinkelser,” siger topchef Mikkel Gleerup.

Cadeler er et af verdens førende rederier, når det kommer til opsætning af havvindmøller.

Rederiet har to skibe, som kan sejle møllerne ud på havet og sætte dem op ved hjælp af kæmpemæssige kraner.

Markedet ventes at vokse hurtigt de kommende år, når de politiske ambitioner om mere grøn energi skal føres ud i livet.

En af de største forhindringer er, at det kan tage flere år for myndighederne at gennemføre statslige udbud af havvind.

Derfor undrer det Cadeler, at en genvej bliver stoppet, fordi Energistyrelsen er blevet i tvivl om, hvorvidt den såkaldte åben-dør-ordning lever op til EU’s regler for statsstøtte.

”Vi står midt i orkanens øje i forhold til en række dybe kriser, og mange af dem kan blive løst, hvis vi fremstiller mere grøn energi og gør det hurtigt,” lyder det i et svar fra Mikkel Gleerup til ShippingWatch.

Ingen tidshorisont

Ordningen har eksisteret i mere end 25 år og tillader private aktører at sætte møller op på havet, så længe de selv betaler gildet.

Den er vokset i popularite i takt med, at priserne på vindmøller er faldet, og efterspørgslen på grøn energi er steget. 

Flere store aktører som Ørsted, Copenhagen Infrastructure Partners og European Energy har søgt om at bruge ordningen til at opføre havvindmølleparker uden nogen støtte fra staten.

Ifølge Børsen er der indsendt ansøgninger med en samlet kapacitet på 16 gigawatt. Dansk Erhverv har samtidig regnet sig frem til, at danskerne vil kunne spare 10 mia. kr. på elregningen, hvis bare halvdelen af projekter bliver til virkelighed.

Men styrelsen er blevet bekymret for, at ordningen, som egentlig skulle spare staten penge, nu kan ende med at få den stik modsatte effekt, fordi den ledige havbund er blevet langt mere værdifuld.

Energistyrelsen vil nu gå i dialog med Europa-Kommissionen, men kan ikke sætte nogen tidshorisont på, hvornår der kommer en endelig afklaring på situationen, skriver Børsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også