ShippingWatch

Store afskibere kalder Trumps importtold for "katastrofal"

En række af verdens største afskibere såsom Adidas og Nike kalder i et brev til USA's præsident, Donald Trump, den nye og forhøjede importtold på blandt andet fodtøj for "katastrofal" for både forbrugere, selskaber og den amerikanske økonomi.

Foto: DENIS BALIBOUSE/Ritzau Scanpix

Nike, Adidas og en række andre fodtøjsproducenter retter i et åbent brev til den amerikanske præsident Donald Trump kritik mod den bebudede forhøjelse af importtold på blandt andet fodtøj fra Kina.

Importtolden på 25 pct. vil ifølge afskiberne være "katastrofal for vore forbrugere, vore selskaber og for den amerikanske økonomi som helhed."

"Dit forslag om at lægge tariffer på al import fra Kina er at bede den amerikanske forbruger om at betale regningen. Det er på tide at bringe denne handelskrig til ophør," lyder det videre i brevet fra de store afskibere, som er offentliggjort på brancheorganisationen Footwear Distributors and Retailers of Americas hjemmeside.

Handelsrepræsentantens kontor offentliggjorde i sidste uge en liste med kinesiske varer – herunder fodtøj – til en årlig importværdi af 300 mia. dollar, som efter planen bliver pålagt told på 25 pct.

Kina er desuden kommet med sit modsvar i form af øget importtold på amerikanske varer for op til 60 mia. dollar, som tilsvarende vil blive ramt af en told på 25 pct. mod de hidtidige satser på 5 til 10 pct.

Shippingorganisationer i lignende opråb

Et lignende opråb mod handelskonflikten mellem Washington og Beijing kom i sidste uge fra de tre store shippingorganisationer ICS ASA og ECSA:

"Den globale maritime handel overstiger nu ti mia. ton varer om året, men shippingsektorens effektivitet er afhængig af et regelbaseret handelssystem. Dette kræver forhandling og overholdelse af multilaterale handelsaftaler under WTO's regi," lød det fra Simon Bennet, der er deputy secretary general hos ICS.

"For nylig har denne succeshistorie været genstand for uberettiget kritik og trussel fra visse regeringer, herunder USA, som underminerer WTO's rolle som lovgiver for international handel. Der er ingen vindere, når man øger unilaterale tariffer, hvorfor det bedste sted at løse tvister ligger hos WTO," udtalte ICS-direktøren videre.

Ifølge organisationerne er der siden 2017 sket en stigning på 644 pct. i importbegrænsende handelstiltag, hvilket sidste år gav en omkostning på global handel på 588,3 mia. dollar.

Producenter kan ikke betale

De 173 selskaber bag brevet til Donald Trump understreger, at det nuværende toldniveau allerede er noget, forbrugerne mærker.

Footwear Distributors and Retailers of America har beregnet, at amerikanske forbrugere betalte 7 mia. dollar mere i den samlede detailhandelen i 2018 på grund af toldsatserne fra handelskrigen med Kina.

I den forbindelse understreger fodtøjsproducenten Wolverine World Wides globale direktør over for Bloomberg News, at den forhøjede told ikke er noget, producenterne selv kan betale:

"Vi tjener ikke nok til at absorbere det. Den eneste måde, det kan absorberes, er at videresende det til forbrugeren," siger Michael Jeppesen, global direktør i Wolverine World Wide.

Hovedrute står til at blive hårdt ramt af handelskrigen

Handelskrig kan få større konsekvenser for dansk shipping

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere