DSV får akademiker som formand: Jeg skal bevare købmandskabet

Thomas Plenborg er ny formand for DSV, og han er samtidig den første akademiker i den absolutte topledelse hos selskabet, der er kendt for at værne om det traditionelle købmandskab. ShippingWatch har interviewet den nye formand.
Foto: PR / DSV
Foto: PR / DSV

Der er især én ting, der får den nye formand i DSV Panalpina til at adskille sig fra sine forgængere for enden af bestyrelsesbordet og fra medlemmerne af koncernens direktion.

Thomas Plenborg er akademiker. Han er professor på Copenhagen Business School, underviser ved Institut for regnskab og har en Ph.D.

Ser man på både CEO Jens Bjørn Andersen og CFO Jens Lund, er de opfostret i speditionsfaget og er gået fra trainee-stadiet til virksomhedens direktion. En lignende baggrund finder man hos Leif Tullberg, der var blandt grundlæggerne af DSV, og som blev selskabets første topchef.

Og det samme gælder i øvrigt for den afgående formand Kurt K. Larsen, der også først har taget turen fra trainee til CEO, og som sidenhen blev bestyrelsesformand.

At Thomas Plenborg har en baggrund som akademiker, er dog ikke noget, der er blevet talt om hos DSV forud for beslutningen, fortæller han til ShippingWatch.

"Ikke hvor jeg har været til stede i hvert fald. Det kan godt være, men jeg ved det faktisk ikke," siger den nye formand, der inden da var næstformand, og som har været en del af DSV's bestyrelse siden 2011.

"Jeg synes, at det er fedt, at de har gjort det. Folk tænker måske over det, men jeg ser det ikke som noget særligt, for vi er jo dygtige til det, vi laver. Mine kolleger på CBS er også skide dygtige, og de kan vel lige så fint bidrage med noget sådan nogle steder, selvom de ellers ikke laver noget praktisk."

Vil bevare købmandskabet

DSV har siden opstarten været kendetegnet ved en købmandskultur, og der tales om et særligt DSV-dna, som virksomhedens nestorer har skabt gennem flere årtier.

Det arbejde har Thomas Plenborg stor respekt for.

"Jeg håber virkelig, at jeg kan bevare det købmandskab og den entreprenørånd, der er i forretningen. Jeg ved ikke, om jeg har det i mig, men det håber jeg, og der er jo også en årsag til, at jeg er blevet udpeget. Selvom jeg er akademiker, så betyder det jo ikke, at jeg er så fjern fra virkeligheden. Så det købmandskab skal vi bevare og videreudvikle," siger han.

Samtidig peger han på, at de to ting sagtens kan gå hånd i hånd.

"Fordi jeg har en talbaggrund, så kan jeg jo godt lide at måle ting, og det kan DSV også godt. På den måde kan vi se, at vi tjener penge, og det skal der holdes fast i," siger han.

"Det behøver ikke at være negativt, for det er sund fornuft at få en tilbagemelding på, om man tjener penge på det, man laver," siger han.

DSV er midt i en omfattende integration af opkøbet af Panalpina, som selskabet "fik nøglerne til" for lidt over en måned siden.

Efterfølgende er der blevet sat gang i et omfattende integrationsarbejde, som lige nu fylder tæt på det hele for både organisationen og bestyrelsen, fortæller den nye formand.

Ifølge Thomas Plenborg er man på rette vej med integrationsarbejdet, der på nuværende tidspunkt består i at lægge sig fast på ledelsen i de enkelte divisoner såvel som i regionerne rundt om i verden.

Han fortæller samtidig, at der lige nu skal være ro omkring integrationen, men at fremtiden sagtens kan byde på flere opkøb.

"Når vi køber op får vi typisk et bedre netværk, hvilket betyder, at vi bedre kan flytte godset. Samtidig er der nogle skalafordele, som kommer kunderne til gode. Det samme gælder for aktionærerne, fordi vi kan høste nogle synergier," siger han.

Engelsk i bestyrelseslokalet

Med købet af Panalpina bliver DSV Panalpina verdens tredjestørste speditionsselskab, mens søforretningen alene kravler op og bliver den fjerdestørste globalt.

Handlen betyder dog også, at DSV får en anden ejerstruktur, hvor Panalpinas tidligere storaktionær bliver ny storaktionær i DSV. Fonden Ernst Göhner sidder således på lige over 10 pct. af aktierne i det nye DSV Panalpina, og har samtidig fået en plads omkring bestyrelsesbordet.

"På den måde får de en direkte indflydelse i bestyrelsesarbejdet. Det ser jeg frem til, og det bliver fint. Beat Walti virker både behagelig og dygtig, så det bliver spændende," siger Thomas Plenborg.

Udover at have været næstformand i Panalpina, er Beat Walti også siddende formand i Ernst Göhner Fonden. Han er desuden fra Schweiz, hvilket kommer til at betyde, at noget helt lavpraktisk vil ændre sig ved møderne i bestyrelseslokalet.

"Vi skal til at tale engelsk til møderne nu, så der udvikler vi os også, for der har vi talt dansk før. Det er ikke fordi, at alle har boet i Danmark, for nogle har været danskere bosiddende i udlandet, og som så er fløjet ind, men alle bestyrelsesmedlemmer har talt dansk," siger Thomas Plenborg.

De øvrige aktionærer, der ejer over 5 pct. af DSV, er kapitalforvalteren Blackrock samt Wellington Management Company.

Kurt K. Larsen trækker sig som bestyrelsesformand for DSV

Speditøren NTG vil hente millioner på børsen til nye opkøb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også