Siri-revne koster DONG lille milliard

En revne på 75 centimeter er i juli i år blevet opdaget på Siri-platformens undersøiske struktur. Revnen vil føre til begrænset olieproduktion helt frem til næste sommer.
Foto: DONG
Foto: DONG
AF SØREN SPRINGBORG, KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV, ENERGIWATCH

En lille milliard kroner har DONG Energy allerede nu taget i nedskrivning på selskabets ellers højt-værdisatte Siri-platform. En revne på 75 centimeter i feltets undersøiske struktur er i forbindelse med indgående undersøgelser blevet opdaget i juli i år. Revnen vil føre til begrænset produktion på feltet i op mod et år, skriver DONG Energy.

DONG fyrer op mod 400 

"I forbindelse med en detaljeret indvendig inspektion i juli blev der fundet en ny revne på ca. 75 cm i Siri platformens undersøiske struktur. Revnen er ved at blive undersøgt nærmere for at vurdere konsekvenserne for den fremtidige produktion. Indtil disse undersøgelser er afsluttet forventes det, at produktionen vil være begrænset frem til næste sommer, hvor det igangværende arbejde med at stabilisere platformen forventes afsluttet," skriver DONG Energy.

Fem år med uheld

At Siri-platformen nu igen er ramt af omfattende problemer må anses for at være lidt af et mareridt-scenario for DONG Energy. Platformen, der er en af de største i den danske del af Nordsøen, har været forfulgt af uheld de seneste fem år. I august 2009 blev der fundet revner i en undersøisk olietank på Siri-platformen, og siden da har produktionen kørt på stærkt nedsat kraft. Det er et stort problem for DONG, da Siri-platformen skal stå for en betragtelig del af selskabets olieproduktion.

Da revnen blev opdaget i 2009, lød de første estimater, at reparationsarbejdet ville koste selskabet to milliarder kroner. Senere steg beløbet til 3,5 milliarder kroner, fordi reparationsarbejdet viste sig mere omfattende end først forventet.

Med dagens melding om, at DONG nu nedskriver yderligere 0,9 mia. kroner på platformen, er der altså nu udsigt til en regning i omegnen af små 4,5 mia. kroner. Og det uden udsigt til at få platformen tilbage i fuld drift før om et års tid.

Analytiker: Ikke være heldige med udvilklingen

Fra DONG-analytiker hos Jyske Bank, Jens Houe Thomsen, lyder det, at statens energiselskab har været alt andet end heldige med Siri.

"Jeg har ikke nogen holdning til, om Siri er forfulgt, men de har ikke været heldige med udviklingen deroppe. Det er ikke sådan, at fordi du har lappet det ene dæk, at ingen af de andre bliver flade. Man kan aldrig vide sig sikker,” siger analytikeren.

”Alle sådan nogen ting er ærgerlige sager. Det er altid ærgerligt at tabe penge, men det er en del af det af det at drive forretning, at der sker noget nyt. Jeg er sikker på, at alle problemer med Siri-projektet er noget, man gerne havde været foruden.”

DONG finder gas vest for Shetland

Siri-platformen har da også været genstand for en række diskussioner. Det norske olieselskab Statoil var tidligere operatør på Siri-licensen, og det norske olieselskab mente tilbage i 1997 ikke, at platformen ville være i drift efter 2007. Den vurdering var DONG dog uenig i, og DONG valgte at overtage Statoils andel i feltet i 2002. I første omgang sammen med selskabet Noreco, men efter en uenighed i 2011 om, hvilke reparationsløsninger der skulle vælges, købte DONG i 2011 Noreco ud og blev eneejer af platformen.

Siri er knudepunkt for flere forskellige oliefelter i Nordsøen og modtager processeret olie fra de nærliggende satellit-felter; Nini, Stine og Cecilie.

Olien opbevares i en tank på havbunden 60 meter under havets overflade.

DONG Energy forventer, at Siri-platformen vil være i drift til 2020 - måske længere.

Disse selskaber konkurrerer om Nordsølicenser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også