Statsminister ser angreb på infrastruktur som sikkerhedspolitik

Afsløring af spionskibe har rykket beskyttelsen af kritisk infrastruktur op på den politiske dagsorden. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) ser med alvor på truslen fra Rusland og russisk spionage efter at to russiske fiskerbåde, der i årevis har sejlet rundt ved Færøerne, er blevet sat i forbindelse med mulig spionage. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) ser med alvor på truslen fra Rusland og russisk spionage efter at to russiske fiskerbåde, der i årevis har sejlet rundt ved Færøerne, er blevet sat i forbindelse med mulig spionage. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Beskyttelsen af kritisk infrastruktur er rykket højt op på dagsorden efter afsløring af spionskibe.

”Det vi traditionelt har tænkt som teknisk infrastruktur er nu også blevet sikkerhedspolitik. For der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor hurtigt, man kan lamme Europa og dermed også det danske samfund.”

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at DR og andre nordiske medier har oplyst, at to russiske fiskeskibe, som i årevis har sejlet rundt ved Færøerne, bliver sat i forbindelse med mulig spionage af den norske efterretningstjeneste.

”Truslen fra Rusland og russisk spionage er alvorlig. Det bekræfter de seneste dages fortællinger og historier,” siger Mette Frederiksen.

DR fortæller om de russiske fiskeskibe i dokumentarserien ”Skyggekrigen”. DR har samarbejdet med journalister fra norske NRK, svenske SVT og finske Yle.

De to skibe, som hedder Lira og Ester, sejlede i november sidste år fra Færøerne til den norske havneby Kirkenes, hvor politiet foretog et rutinetjek.

Her fandt betjentene blandt andet militære radioer, som de tog billeder af og sendte videre til landets efterretningstjeneste.

”Radioerne kan jo udsende militære beskeder og informationer. Og modtage dem den anden vej,” siger Johan Roaldsnes til DR. Han er chef for det norske Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Finnmark i Nordnorge.

Han tilføjer, at ”Rusland har behov for de her civile fartøjer som støtte til militære formål”.

Det understreger, at Danmark og andre europæiske lande er udsatte. For hvis Rusland eksempelvis angriber strømkabler, datakabler eller gasrørledninger, så vil det kunne skabe store problemer i Europa.

”Man skal være ærligt at sige, at vi ikke kan overvåge alting. For her taler vi om meget store dele af vores samfundsliv. Men det viser noget om, hvilken udfordring, vi står over for, når vi skal lave et forsvarsforlig,” siger Mette Frederiksen.

Hun peger på, at truslerne mod ikke bare Danmark, men også mod Nato rækker langt ud over blot at forsvare territoriet militært.

”De trusler, der måtte være, har mange flere facetter end tidligere. Det vil sige cyberkriminalitet, misinformation, fake news, kritisk infrastruktur og ny teknologi. Alt det må man se under ét. Det har nok aldrig været mere komplekst, end det er nu,” siger Mette Frederiksen.

Ved hjælp af data fra hjemmesiden MarineTraffic har DR kunnet konstatere, at de to fiskefartøjer har lagt til i færøske havne over 200 gange fra 2015 til 2022.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også