Fed: Globale forsyningskæder er tilbage ved normalen

Ifølge den amerikanske centralbank er presset på de globale forsyningskæder faldet til det laveste niveau siden 1989.
Foto: Tanja Carstens Lund
Foto: Tanja Carstens Lund
AF MARKETWIRE OG SHIPPINGWATCH

De globale forsyningskæder er nu, tre år efter pandemiens udbrud i starten af 2020, tilbage til deres normale tilstand.

Det er konklusionen i en ny analyse fra Federal Reserve Bank of New York, skriver Bloomberg News.

Faktisk faldt presset på de globale forsyningskæder under normalen til et indeks på minus 0,26 point i Global Supply Chain Pressure Index. Det er det laveste niveau siden august 1989.

Et nul i indekset markerer det historiske gennemsnit, og indekset ramte sin seneste top i december 2021 i 4,31 point.

I syv af de seneste ti måneder er indekset faldet, efterhånden som forstoppelserne i verdens havne er aftaget, presset på shippingruterne er gået ned, og forbrugernes efterspørgsel er blevet mere afdæmpet.

”Der var betydelige nedadgående bidrag fra de fleste store faktorer med det største bidrag fra Europa i relation til leveringstider,” hedder det fra centralbankens afdeling i New York.

Også havne i USA er tilbage ved normalen

De glohede forsyningskæder ramte især havnene på den amerikaske vestkyst hårdt fra sensommeren 2020 til helt ind i 2022. Det førte til flaskehalse og stor kødannelse af skibe ud for havne som Los Angeles og Long Beach i Californien, men her er tilstandene nu også helt tilbage til normalen, lyder det fra analysehuset Linerlytica.

”Flaskehalsene i Nordamerika er stort set væk, og det samlede antal containerskibe, der venter ved anker i USA er nu nede på det laveste niveau siden 2020,” skriver analysehyset på Linkedin.

”Det markerer afslutningen på de alvorlige forstyrrelser i container-forsyningskæden udløst af flaskehalsene, der startede i september 2020 i Los Angeles og Long Beach og som gradvist spredte sig til andre nordamerikanske havne på både vest-og østkysten.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også