Bagmandspolitiet erklærer sig tilfreds med dom i Dan-Bunkering sagen

Fra Bagmandspolitiets side er der stor tilfredshed med dommen til Dan-Bunkering, Bunker Holding og topchef Keld R. Demant. De dømte overvejer en ankesag.
Tirsdag faldt der dom i den langvarige sag mod Dan-Bunkering, Bunker Holding og Keld R. Demant. | Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Tirsdag faldt der dom i den langvarige sag mod Dan-Bunkering, Bunker Holding og Keld R. Demant. | Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

De to senioranklagere hos Bagmandspolitiet, der netop har fået medhold i Danmarks største sag mod en virksomhed for sanktionsbrud, erklærer sig godt tilfredse med tirsdagens afgørelse.

Retten i Odense har på stort set alle punkter givet Bagmandspolitiet medhold i den opsigtsvækkende Dan-Bunkering sag.

Ganske vist havde anklageren på forhånd krævet to års fængsel til Bunker Holdings topchef og en bøde på 319 mio. kr. til Dan-Bunkering og en bøde på 81 mio. kr. til moderselskabet Bunker Holding.

Men de to senioranklagere fra Bagmandspolitiet er ikke desto mindre meget tilfredse med dommen i sagen.

"Vi er tilfredse med udfaldet. Vi er selvfølgelig rigtigt glade for, at retten er enig med os i, at det blev fundet bevist, at alle 33 handler (leverancer af jetbrændstof, red.) kom frem til Syrien. Det var hele forudsætningen for, at retten også kunne finde de tiltalte skyldige eller ej," siger Anders Dyrvig Rechendorff, senioranklager hos Bagmandspolitiet, til ShippingWatch.

Anders Dyrvig Rechendorff har for Bagmandspolitiet ført Dan-Bunkering sagen sammen med senioranklager Andreas Myllerup Laursen.

"Ligeledes er vi i forhold til Dan-Bunkering også meget tilfredse med, at retten fandt frem til, at man i Dan-Bunkering allerede fra handel nr. 1, havde en viden, som gjorde, at man overtrådte sanktionsforbuddet forsætligt," siger Anders Dyrvig Rechendorff.

Forsvar hæfter sig ved uenighed

Forsvarsadvokaterne har efter dommen bedt om betænkningstid i forhold til, om dommen skal ankes. Det gjaldt for alle tre tiltalte Bunker Holding, Dan-Bunkering og topchef i Bunker Holding, Keld R. Demant.

Forsvarsadvokat for Dan-Bunkering, Jacob Skude Rasmussen, lægger vægt på dissens – forskel i vurderingen blandt sagens dommere – på flere spørgsmål. Blandt andet på spørgsmålet om, hvad man har vidst om handlerne.

"I forhold til Bunker Holding og Keld R. Demant hæfter vi os meget ved, at der ikke bliver dømt for forsæt, men for uagtsomhed. Det vil sige, at der ikke er nogen, der konkluderer, at man har haft viden," siger Jacob Skude Rasmussen til ShippingWatch foran Retten i Odense.

Selvom dommeren konkluderer klart, at brændstoffet var endt i Syrien, lægger forsvarsadvokaten fortsat vægt på, at der ikke er konkluderet noget om, hvad de tre tiltalte har vidst om handlerne.

"Det centrale for sagen er, hvilken rolle selskaberne og Keld R. Demant har spillet i den. Domstolen siger med dissens, at der har været viden, men der er ikke enighed om, hvilken viden der har været. I forhold til Bunker Holding og Keld Demant konkluderer man, at der ikke har været viden, og det er helt centralt," siger Dan-Bunkerings forsvarsadvokat.

Der er givet de tre tiltalte 14 dages betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Topchef får dom for uagtsomhed

En dommer fandt det betænkeligt, at der skulle være forsæt allerede ved den første handel ud af 33 handler med russiske selskaber, der købte jetbrændstoffet og sendte det videre til russisk militær i Syrien.

Et flertal på to ud af tre dommere vurderede, at der var forsæt – altså at Dan-Bunkering var bevidst om, at man overtrådte sanktionsforbuddet i Syrien.

Men dommeren, der afgav dissens (mindretalsudtalelse), mente imidlertid, at der allerede fra den første handel var tale om uagtsomhed fra Dan-Bunkerings side og fra handel nr. 17, at der var tale om forsætlighed.

"På baggrund af bl.a. handelsdokumenter, mails, lossedokumenter samt AIS-data fandt retten det bevist, at de russiske selskaber efter modtagelsen af jetbrændstoffet fra T1 (Dan-Bunkering, red.) havde videreleveret jetbrændstoffet i den syriske havn Port Banias, hvorefter jetbrændstoffet var blevet anvendt af det russiske luftvåben til militære operationer i Syrien."

"Retten fandt, at leverancerne objektivt set udgjorde overtrædelser af EU’s sanktioner," skriver retten i en omtale af dommen på hjemmesiden.

Er det tilfredsstillende for Bagmandspolitiet, at Keld R. Demant kun får en dom for uagtsomhed og ikke dømmes for forsæt?

"Det er rettens afgørelse. Vi havde krævet to års fængsel, men man skal huske på, at det var under forudsætning af, at retten fandt bevist, at der var tale om forsæt. Her er der uagtsomhed, og så må straffen alt andet lige ligge lavere," siger Anders Dyrvig Rechendorff.

Demant og Bunker Holding dømmes for uagtsomhed

Keld R. Demant, som fik en betinget dom på fire måneders fængsel, bliver straffet for at have udvist passivitet og for ikke at have stoppet otte handler fra februar til maj 2017 med de russiske selskaber.

Det kunne Keld R. Demant have gjort, fordi Erhvervsstyrelsen den 23. december 2016 havde henvendt sig med en underbygget mistanke om, at datterselskabet Dan-Bunkering var involveret i salg og levering af jetbrændstof til russisk militær i det sanktionsramte Syrien.

"Domsmandsretten fandt enstemmigt, at både T2 (Bunker Holding, red.) og T3 (Keld R. Demant, red.) for de sidste 8 handler, der fandt sted i februar til maj 2017, havde medvirket til en uagtsom overtrædelse af EU’s sanktioner".

Idet Bunker Holding og Demant "efter Erhvervsstyrelsens henvendelse til T1 (Dan-Bunkering, red.) i december 2016 og efter foretagelsen af en intern undersøgelse i koncernen burde have indset, at der via det russiske selskab skete levering af jetbrændstof til anvendelse i Syrien i strid med EU’s sanktioner, og (...) kunne og skulle have stoppet handlerne," konkluderer retten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også