ShippingWatch

Nye milliarder skal redde koreansk værft

Den skrantende koreanske værftsgruppe Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering vil udstede aktier for omkring 3,3 milliarder kroner som led i indsatsen for at få værftets økonomi tilbage på sporet, før en række obligationslån udløber i 2017.

Foto: Thorbjørn Hansen

Koreanske Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), verdens næststørste skibsværft, kom ud af 2015 med et enormt underskud på 5,13 billioner koreanske won, omkring 28,9 milliarder kroner, og værftsgruppen arbejder for tiden hårdt på at få forretningen op at stå igen.

Seneste udmelding i den forbindelse går på, at DSME i det kommende år vil udstede nye aktier for i alt 600 milliarder won, eller 3,3 milliarder kroner, for at styrke selskabets kapitalgrundlag, skriver Korea Herald mandag.

De nye aktier vil sandsynligvis blive solgt til DSME's primære kreditor Korea Development Bank (KDB), samt selskabets ansatte, hvilket også var tilfældet sidst DSME udstedte aktier i et lignende forsøg på at polstre selskabets pengekasse.

Og aktieudstedelsen er da også en del af den statsejede banks redningspakke til det kriseramte værft på i alt 4,2 billioner won, hvoraf de resterende midler vil bestå af lån til DSME, siger banken.

Analytikere vurderer over for Korea Herald, at værftsgruppen på nuværende tidspunkt er nødt til at fokusere på at styrke sin pengekasse gennem kapitalmarkedet frem for en forbedring af driften, da selskabet døjer med høj gæld og samtidig skal indfri en række obligationslån til næste år.

Statsbank til undsætning

"Det er muligt, at selskabet kan gennemføre en turnaround i år, men det er usandsynligt, at DSME med øjeblikkelig virkning kan forbedre sin økonomi gennem driftsindtægter," siger analytiker Kim Hyun fra Shinhan Investment til avisen:

"Uden nye aktier og frisk likviditet vil selskabets aktier næppe stige igen."

I efteråret gik Korea Development Bank med til en redningsplan for Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, men på visse betingelser. Redningspakken bestod af omkring fire billioner won, svarende til 23,9 milliarder kroner, og kom med et krav om opbakning fra værftets ansattes fagforeninger - heriblandt, at Daewoos medarbejdere fraskrev sig retten til at strejke samt at lønningerne blev fastfrosset:

"Det sker på trods af, at selskabet har gennemført normaliseringsprocedurer tidligere, og at fagforeningen viste støtte ved at hæve arbejdernes produktivitet. Der er ingen præcedens for, at kreditorerne kræver lønfrysninger, og at arbejderne fraskriver sig strejkeretten. Vi kan ikke acceptere dette," sagde fagforeningens leder af planlægning, Cho Hyun-woo, i en meddelelse d. 23. oktober 2015.

Koreansk kæmpeværft vil afskedige 12000 ansatte

Koreas værftskæmpe får milliardunderskud

Nul ordrer til de koreanske værftskæmper i januar

Sydkoreas storværfter ud af 2015 med rekordunderskud

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere