ShippingWatch

Lav oliepris spænder ben for ABB

ABBs regnskab og især bundlinje for fjerde kvartal og helåret 2015 bærer tydeligt præg af lavere investeringer i olie og gasbranchen. Der er dog godt salg i den del af koncernens produkter, der udnytter energi og ressourcer bedre.

Foto: ABB

Det svensk-schweiziske industrikonglomerat ABB har onsdag morgen afleveret regnskab for fjerde kvartal og helåret 2015, og selv om tallene på visse punkter overgår forventningerne hos analytikerne, er der tale om en massiv tilbagegang på de fleste nøgleposter. Det gælder ikke mindst den mest interessante - nemlig bundlinjen.

Den går i fjerde kvartal tilbage med ikke mindre end 70 procent - fra 680 mio. dollar i samme periode året før til blot 204 millioner dollars. Ser man over hele året, er der tale om et fald på 25 procent fra ca. 2,6 milliarder dollars til 1,9 milliarder dollars.

Selskabet skriver dog, at nedturen for hele 2015 bl.a. skal ses i forhold til udgifter på 626 millioner dollars til restrukturering og kapacitetsjusteringer, som skal være med til at nedbringe i omkostningerne.

Investeringer i effektivitet

For fjerde kvartal sætter den lave oliepris og den deraf følgende mangel på investeringslyst sig igennem i ABB's regnskab.

"Lave oliepriser resulterede i fortsat beherskede investeringer fra olie og gassektoren i kvartalet. Men behovet for nye løsninger, der kan øge produktiviteten i industrien, fortsætter med at være en vigtig driver," fremgår det af regnskabet for fjerde kvartal.

I fjerde kvartal kom en stor ordre i hus med overvågningsudstyr til den kommende gasledning (TANAP), der skal gå fra Aserbajdsjan gennem Tyrkiet til Europa som et lyspunkt, der kunne kompensere noget for den negative tendens i investeringerne.

For sektionen "Infrastruktur og Transport" var der flere blandede tendenser, men fortsat stort fokus på at øge energieffektiviteten og at producere renere teknologier, skriver ABB.

På linje med andre industrileverandører, for eksempel Alfa Laval, kommer en stigende del af ordrerne på service til eksisterende udstyr.

Overordnet blandet indtryk af udsynet

Også på ordre- og omsætningssiden var der i både fjerde kvartal og for hele året hug til ABB. Begge steder falder posterne med 12 og 11 procent, men selskabet understreger, at tallene er stærkt påvirket af den stærke dollar. Ser man bort fra valutapåvirkningen, er der i stedet tale om mindre fald på -2 og -1 procent.

Ikke desto mindre erkender selskabet, at man er udfordret på lav efterspørgsel fra bl.a. olie- og gaskunder, energiselskaber og procesindustrien og set geografisk oplevede ABB en to-cifret ordrenedgang i Kina.

Det udfordrende miljø gælder også, når selskabet kigger frem i indeværende år, hvor der er mange "blandede signaler," skriver ABB og henviser bl.a. til sløj vækst i Europa og de mange geopolitiske spændinger.

ABB samler al sin forskning i shipping i Finland

Europæisk industrikæmpe venter lavere vækst

Endnu en Sverdrup-kontrakt ryger til norske Aibel

Forsiden lige nu

Sådan vil Maersk overbevise investorerne

Topledelsen i Maersk leverer i dag tirsdag sit bud på de kommende års strategi for kerneforretningen Transport & Logistics. Det sker over for en bred kreds af investorer og analytikere på en kapitalmarkedsdag. Se strategien her.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere