ShippingWatch

Shells overskud falder kraftigt

Som et af de første olieselskaber er Shell kommet med foreløbige regnskabstal for for fjerde kvartal, der viser et stort dyk i overskuddet på grund af faldet i olieprisen.

I en opdatering guider Royal Dutch Shell på sine foreløbige regnskabstal for fjerde kvartal, der viser et stort dyk i overskuddet på grund af faldet i olieprisen.

Shell venter, at overskuddet justeret for engangsposter vil lande mellem 1,6 og 1,9 milliarder dollar, svarende til mellem 11 og 13 milliarder kroner. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News ventet et overskud omkring 1,8 milliarder dollar, mens resultatet i samme periode sidste år nåede 3,3 milliarder dollars. For hele 2015, der for alvor satte alverdens olieselskaber under pres, venter Shell at lande et overskud justeret for engangsposter på mellem 10,4-10,7 milliarder dollars svarende til lidt over 70 milliarder danske kroner. Til sammenligning havde Shell i 2014 et overskud på 14,7 milliarder dollars.

I opdateringen lover Shell desuden at udbetale mindst 1,88 dollars per aktie i udbytte i 2016.

Faldet i overskuddet skal ses i sammenhæng med olieprisens nedtur, der i fjerde kvartal faldt 42 procent i forhold til samme periode året forinden. Shells administrerende direktør, Ben van Beurden, forbereder sig på en længere periode med lave oliepriser og har i den forbindelse skåret i antallet af job og i investeringerne.

Han henviser blandt andet til, at Shell har reduceret sine driftsomkostninger med fire milliarder dollars eller omkring 10 procent i 2015. Forventningen er, at omkostningerne vil falde igen i indeværende år med yderligere tre milliarder dollars. Samtidig er investeringerne sidste år skåret ned med 20 procent sammenlignet med 2014 til omkring 29 milliarder dollars, og Shell har solgt aktiver fra til en værdi på over 20 milliarder dollars. Mellem 2016 og 2018 vil olieselskabet sælge aktiver for godt 30 milliarder dollars, siger Ben Van Beurden.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Et område, hvor der ikke er blevet sparet, er købet af BG Group til omkring 360 milliarder kroner. Iagttagere fra flere sider har påpeget, at prisen for BG Group kan være for høj i lyset af den nuværende oliepris, mens den hidtil eneste aktionær, der har kritiseret købet offentligt, nemlig Standard Life Investments, har kaldt opkøbet "værdiødelæggende", skriver Bloomberg News.

Omvendt bakker storaktionærerne Aberdeen Asset Management og Invesco Asset Management op om købet, mens Shell selv mener, at købet forstærker Shells evne til at fastholde udbyttebetalingen.

Oliedirektoratet: Tre års dødvande i norsk olieindustri

Olieaktier rasler ned i årets første uger

Shell sænker investeringer for sammenlagt selskab

 

Forsiden lige nu

Maersk går med som investor i ny digital handelsplatform

Maersk Line har investeret i den digtale platform NYSHEX for containerrederier, hvor en række konkurrenter i forvejen er investorer. "Endnu et eksempel på vores bestræbelse på at være en nøglespiller i industrien digitale transformation," lyder det fra Maersk Line.

Bunker Holding køber hollandsk leverandør

Bunker Holding har gennem sit joint venture Kaeline Group købt den hollandske bunkerleverandør SBI. Selskaberne ønsker ikke at sætte pris på opkøbet, hvor forhandlingerne gik i gang for omkring et halvt år siden.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere