Genganger på vej ind i Opec

Rusland har pure afvist medlemskab af olieorganisationen, der dog nu ser ud til alligevel at få sig et nyt og olieimporterende medlem.
Foto: Dario Lopez, AP
Foto: Dario Lopez, AP
AF MAZ PLECHINGER, ENERGIWATCH

Overtroen tilsiger, at det ikke er godt at være 13 om bordet. Det har de 12 medlemslande i Opec imidlertid alligevel været forhippet på at blive, og til december kommer det formentlig også til at blive tilfældet - bare ikke med det nye medlem, organisationen havde satset på.

For efter den hårdtpumpede oliekrig mod især USA's skiferproduktion havde Opec håbet at få Rusland ind til at forøge sin olieglaserede muskelmasse. Men det tilbud blev resolut afvist mandag. Formelt med den begrundelse, at Ruslands olieindustri modsat i de fleste af organisationens lande er privatejet - som Rosnefts adm. direktør Igor Sechin udtalte det. Men han gjorde ikke alverden for at skjule den russiske irritation over, at især Saudi-Arabiens risikable satsning med at drukne USA i billig olie har kostet dyrt både økonomisk og på humørkontoen.

"På det seneste har Opec mistet sin funktion som markedsregulator," sagde Igor Sechin ifølge det statskontrollerede russiske nyhedsbureau Tass og konkluderede, at "der er ingen mening for Rusland i at gå med i denne organisation".

Men dagen efter den begmand skriver Bloomberg, at Indonesien er på vej til at blive Opec-land. Ifølge avisens oplysninger har den sydøstasiatiske nation fået samtykke fra de øvrige medlemslande til at genindtræde organisationen til december.

Olieimporterende medlem

For Indonesien er ikke et helt nyt medlem. Det folkerige land blev allerede medlem i 1962, men i 2009 meldte det sig ud igen, eftersom det siden 2003 havde været nettoimportør af olie. Fra 2002-12 steg indonesernes olieforbrug således med 44 pct., mens produktionen fra de ofte overmodne felter faldt tilsvarende.

Aktuelt er den daglige produktion på ca. 812.000 tønder olie om dagen mindre end det halve af de 1,7 mio. tønder, der dagligt blev pumpet op i 1991. I efteråret erkendte regeringen, at udviklingen vil medføre, at landet ikke når sit mål om en mio. tønder i 2020, men snarere rammer 600.000. Et fald i produktionen den frygter vil hæmme middelklassens vækst.

Derfor går indoneserne en noget anden vej end tidens tand - og oliepriserne - ellers dikterer. For nyligt udloddede landets ministerium for energi og minerale ressourcer (MEMR) således 12 olie og gasfelter til bl.a. Shell, Statoil og ConocoPhillips. Og for endnu nyligere - i sidste uge - blev planer fremlagt om udlodning af yderligere 21 konventionelle felter og skiferfelter næste år.

Hvis den udbygning af landets olieproduktion skal blive en realitet, kræver det dog massive investeringer. Investeringer der skal blive mulige ved at blive det 13. medlem rundt om Opecs bord.

Shell-chef: Kun en katastrofe kan stoppe BG-køb

Republikansk leder: Obama har tabt debat om Iran-aftale

Maersk Oil: De rigtige olieopkøb er derude 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også