Ét år senere: Olieprisens dyk fra tinderne

Der kan ske meget på et år. 19. juni 2014 toppede en tønde Nordsøolie i 115 dollars og det løse. Derefter fulgte syv måneders nedtur, der rystede verden økonomisk.
Foto: COSL
Foto: COSL
AF RITZAU FINANS

I dag, fredag d. 19. juni, er det præcis et år siden, at en tønde Nordsøolie toppede i 115 dollars og det løse. Derefter fulgte syv måneders nedtur, der rystede verden økonomisk - og de politiske konsekvenser har vi måske ikke set de sidste af.

Sommeren 2014 blev kulmination på næsten tre og et halvt års nogenlunde stabilt leje for olieprisen mellem 100 og 115 dollar per tønde - med kun få afstikkere - men så kunne den heller ikke holde stand længere.

"Det første led var, at det gik op for oliemarkedet, at det gik meget hurtigere med at pumpe olie op i USA, end man regnede med, og det satte gang i faldet," forklarer Jens Nærvig Pedersen, seniorøkonom i Danske Bank, til Ritzau Finans.

"Næste fase var, da OPEC-landene (sammenslutningen af olieeksportører, red.) sagde, at de ikke ville holde hånden under prisen, men i stedet beskytte sin markedsandel, og så gik det stærkt," tilføjer seniorøkonomen.

I september krydsede prisen 100 dollar per tønde. I midten af november var den under 80. Og nedturen fortsatte, så der midt i januar skulle mindre end 50 dollar til at erhverve de 159 liter råolie, der udgør en tønde. Siden er det gået lidt op til et niveau omkring 60-65 dollar i forsommeren 2015.

Dyrt for USA, Canada og Brasilien

"Verden er en anden nu, især for de lande, der har de højeste omkostninger til olieproduktionen. Det er mange af de steder, hvor man havde succes med at øge produktionen kraftigt og investere i dyre produktioner, der kun kunne betale sig ved de høje prisniveauer. Der gør det ondt," siger Jens Nærvig Pedersen.

Det er blandt andet USA's produktion af skiferolie, Canadas boringer i tjæresand og Brasiliens investeringer i offshore dybtvandsfelter, der er langt mindre rentable - eller direkte tabsgivende - ved de nye prisniveauer.

Men også i lande, hvor udgifterne per pumpet tønde olie er blandt de laveste, har der været konsekvenser.

"I OPEC-landene, især i Mellemøsten og Nordafrika, går det stadig fint med at tjene penge ved en oliepris på 40-45 dollar på grund af de lave omkostninger. Men de er ikke kun vindere, for de har offentlige budgetter, der kun hænger sammen ved en høj oliepris, og der begynder de at have en udfordring nu," påpeger økonomen.

Og mens lave oliepriser ikke i første omgang var medvirkende til at puste til de folkelige oprør i en række lande i regionen, kan det gøre det sværere for regimerne at holde gang i det offentlige forbrug, der skabte i hvert fald midlertidig politisk ro.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

Desuden er et land som Rusland ekstremt hårdt ramt af olieprisfaldet, som kom lige oven på Ukraine-konflikten og samtidig med sanktioner indført af EU.

Vinderne er omvendt de lande, der netto importerer olie. Især Kina og andre højvækstlande i Asien, samt mange af de store europæiske økonomier, nyder godt af den lavere pris. (I Danmark er effekten nogenlunde neutral.)

Trecifrede priser er fortid

Hvad fremtiden vil bringe er altid svært at spå om, men ifølge Jens Nærvig Pedersen er det sandsynligt med en fortsat stigning resten af året.

"Der er mere fokus på efterspørgsel end udbuddet for tiden. Hvis vi begynder at se, at den lempelige økonomiske politik i USA, Europa og Kina slår igennem i økonomisk vækst, så vil det give anledning til højere olieforbrug og skubbe prisen lidt højere igen," mener Danske Banks økonom.

Hans spådom er, at en pris på 76 dollar per tønde Nordsøolie er realistisk, men at tiderne med trecifrede tøndepriser er forbi på den mellemlange bane.

"Situationen er bare fundamentalt anderledes. Producenterne har været dygtige til at finde nye reserver og udnytte dem, og OPEC-landene er stærkt fokuseret på at bevare markedsandele, og derfor vil de holde produktionen oppe," siger Jens Nærvig Pedersen.

Fredag eftermiddag, 19. juni 2015, koster en tønde Nordsøolie 63 dollar og 10 cent på markedet. Det er cirka halvanden dollar under gennemsnittet for de seneste tre måneder.

USA må eksportere sig ud af olieoverflod 

Iran i forhandlinger om olie-kontrakter 

Skifermilliardær: USA drukner i olie 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også