Kinesisk storspiller overtager grønlandsk mineprojekt

Kinesiske General Nice har købt et stort grønlandsk mineprojekt, der kræver milliard-investeringer for at blive en realitet.
Foto: Torben Stroyer
Foto: Torben Stroyer

Det største planlagte mineprojekt i Grønland, ja hele Arktis, er blevet opkøbt af en kinesisk storspiller, Hongkong-selskabet General Nice, der er en af Kinas største importører af jern. Det skriver flere medier.

Projektet med navnet Isua var førhen ejet af London Mining Greenland, der nu har solgt både mine og licens til at bryde jernmalm 150 km fra Grønlands hovedstad Nuuk. D. 21. december godkendte det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, overdragelsen af selskabets aktier til den kinesiske storspiller, fremgår det af en meddelelse på styrets hjemmeside.

Ifølge flere medier vil det koste op mod 13 mia. kroner at realisere projektet, og det grønlandske landsstyre har tiltro til, at General Nice vil være i stand til at udvikle projektet.

"Det er Naalakkersuisuts vurdering, at koncernen har mulighed for at rejse den fornødne finansiering, herunder egenkapitalfinansiering, kapitalrejsning og ekstra lånefinansiering for den videre udvikling af udnyttelsestilladelsen ved Isukasia i Vestgrønland," skriver Naalakkersuisut og henviser til en udtalelse fra General Nice Development Limited formand Cai Suixin.

Ifølge landsstyret har han sagt, at selskabet vil investere i mineområder og projekter med stort potentiale og udover Isua-projektet vil undersøge andre muligheder i Arktis.

I forvejen ejer General Nice Development Limited selskabet IRC, der udvikler jernmalm-projekter i Rusland, Pluton Resources, der har en jernmalmmine i Vestaustralien og Palabora Mining Company, der operer kobberminer med produktion a jernmalm i Sydamerika.

De tre primære områder for selskabet er: udvikling og drift af mineralforekomster og udvinding af mineraler, handel med råvarer og one-stop handelstjenester og kommerciel ejendomsudvikling. General Nice Development Limited har en indre værdi på over 10 mia. USD, og de seneste fem år har omsætningen ligget på over 18 mia. USD, skriver Naalakkersuisut.

Her er problemerne for shipping i Arktis 

Maersk sætter grønlandsk oliejagt på pause

Danmark i canadisk strid om Arktis 

Grønland indgår kæmpe aftale om jernmine 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også