Olielandene har kniven for struben

OPEC landene skal blive enige om en reduktion i denne uge for at holde prisen oppe, vurderer analytikere.
Foto: Kamran Jebreili / AP Polfoto
Foto: Kamran Jebreili / AP Polfoto
AF BO NIELSEN, FINANS

Kniven er på struben for landene i klubben af de olieproducerende lande, OPEC, når de mødes i Wien i denne uge.

Det allerede store fald i olieprisen på Brent på omtrent 30 pct. siden juni kan nemlig blive endnu større, hvis ikke landene beslutter sig til at skære i olieproduktionen.

Lige nu handler Brent til omtrent 77 dollar per tønde, men flere råvarehandlere siger nu til nyhedsbureauet Reuters, at prisen kan komme helt ned til 60 dollar, hvis ikke landene bliver enige om at reducere produktionen med mindst en million tønder om dagen. Andre siger, at der skal en reduktion på hele 2 millioner tønder om dagen til for bare at bringe prisen tilbage til 80 dollar.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

Der produceres i dag cirka 30 millioner tønder om dagen, ifølge Danske Bank.

Bl.a. mener Daniel Bathe fra den London-baserede Lupus Alpha Commodity Fund, at oliemarkederne vil miste troen på, at OPEC kan finde ud af at arbejde sammen, hvis ikke det lykkes dem at blive enige efter så store prisfald.

"Oliemarkedet vil begynde at stille spørgsmålstegn ved OPEC’s troværdighed og dens indflydelse på de globale markeder, hvis der ikke sker en reduktion," siger Daniel Bathe til Reuters.

Produktion af amerikansk råolie boomer 

Alligevel sætter han sandsynligheden for en reduktion til kun 50 pct.

Problemet for OPEC er at selvom den lave oliepris presser mange medlemslande så har den største producent, Saudi Arabien, været modvillig.

En af grundene kan ifølge avisen the New York Times være at Saudi Arabien prøver at tvinge amerikanske producenter ud af markedet. Det voksende marked for amerikansk produceret olie er nemlig afhængig af en pris, der er meget højere end arabisk produceret olie, for at være rentabel.

Opec: Olieprisen betyder tørre tæsk til alle 

I mellemtiden nyder verdensøkonomien godt af den lave oliepris. De lave oliepriser fungerer nemlig som en hjælpende hånd til bl.a. de europæiske økonomier der har været i afmatning siden foråret, mener Lisette Rosenbeck, analytiker i Nykredit.

Det tyske Ifo-institut sagde i går efter offentliggørelsen af en overraskende stærk undersøgelse, at svækkelsen af eurokursen og de lave oliepriser har spillet en afgørende rolle for den fornyede optimisme i industrivirksomhederne.

"Forbruget får den største vitaminindsprøjtning fra olieprisen siden 2008. Det styrker udsigten til et opsving i begyndelsen af 2015 og dermed de mere risikobetonede finansielle aktiver," siger Allan Von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank.

Australien bliver verdens største eksportør af LNG 

Markant olieprisfald mandag aften efter Saudi-reaktion 

Dong: Lav oliepris kan blive et problem 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også