Ny storspiller ind på Vikings kernemarked

Viking Life-Saving Equipment har længe nydt godt af en sikker markedsposition inden for masse-evakueringssystemer til offshore sektoren. Efter britiske Survitecs køb af RSS for nylig, er der nu født en ny global spiller.
Foto: Viking
Foto: Viking
AF TOMAS KRISTIANSEN

Hvis man siger redningsflåder, tænker mange på Viking. Esbjergensiske Viking Life-Saving  Equipment er i manges optik synonymt med de oppustelige flåder, der ligger i hvide plastik-containere ved skibsrælingen eller på platforme og helst aldrig skal komme i brug. Det samme gælder for et af de nyere produktområder, som især er interessant inden for offshoresektoren og krydstogtsegmentet: masse-evakueringssysstemer, de såkaldte MES.

MES er de systemer, hvor mange mennesker kan forlade en platform eller et skib inden for kort tid og hurtigt komme ned i flåder på vandet. Og her har Viking Life-Saving Equipment noget af en særstatus, da de – som en af de første på det globale marked – lancerede MES systemer helt tilbage i 90’erne.  Først til passagerskibe og senere til offshore-installationer.

Kapitalfond i ryggen

Men Viking kan ikke længere tage den status for givet. Og slet ikke efter at det aggresivt ekspanderende britiske Survitec med en kapitalfond i ryggen for få måneder siden opkøbte den amerikanske redningsudstyrsvirksomhed Risk Safety Systems og nu også er gået ind på markedet for offshore masseevakuering.  Opkøbet af RSS gav Survitec adgang til den amerikanske producents eneste MES system med navnet MAS-67.

Ifølge ShippingWatch oplysninger er der blevet bidt mærke i den nye storspiller på det globale marked fra Esbjerg og de vækstambitioner, virksomheden arbejder med. At der er tale om en konkurrent, der ønsker hurtig vækst, er der ikke tvivl om.

Viking vil fordoble indtjening på to år 

"Der er ikke tale om nye aktører men blot en konsolidering. Vi er naturligvis opmærksomme på vores konkurrenter, men koncentrerer os først og fremmest om vores kunder. Vi udvikler fortsat vores konkurrencedygtige produktprogram og supplerer med koncepter og serviceydelser tilpasset deres behov. Det er vores opgave at forblive det mest attraktive alternativ uanset udviklingen i konkurrencen," siger Vikings administrerende direktør, Henrik Uhd Christensen.

Det er mindre end et halvt år siden, at Survitec Group Limited – med hovedsæde på den anden side af Nordsøen - opkøbte den norske producent af redningsudstyr, Brude Safety fra Koppernæs Gruppen. Det var ikke mindst nærheden til det norske marked, der lå bag købet i oktober sidste år.

"Dette er et væsentligt, positivt skridt fremad i vores vækststrategi. Norge er hjemmemarked for en lang række skibsredere og operatører, og overtagelsen af Brude Safety giver Survitec Group en direkte adgang til regionen. Det giver også adgang til et interessant udbud af hurtige redningsbåde, gangbroer og evakueringssystemer, som passer rigtig godt til Survitecs eksisterende produktportefølje. Det vil have stor interesse blandt vores marine- og offshorekunder globalt set," lød det dengang fra Simon Withey, Survitec Group Chief Executive.

Overtagelsen af Brude har tilført 48 nye medarbejdere og tre lokationer i Norge: Aalesund, Bergen og Stokmarknes.

Siden Survitec blev overtaget af kapitalfonden Warburg Pincus i 2010 har den fulgt en strategi om at vokse globalt, både organisk og gennem akvisitioner. Det skal ske inden for områderne marine, forsvar og luftfart. Inden for det maritime område er det især nøglehavne rundt omkring i verden, som Survitec har kig på. Inden for bare to år er virksomheden vokset fra 12 til 50 service-lokationer, herunder seneste Miami, Marseille og Le Havre.

I de to franske havne skete det i et joint venture med Servaux Safety & Ship Services.

Vikings topchef: Nu er vi hvor vi skal være 

Nye sikkerhedskrav kan ændre Vikings vækstmarked 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også