Rolls-Royce: Ubemandede skibe er kommet tæt på

En af verdens største underleverandører til skibsindustrien, britiske Rolls-Royce, mener, at  ubemandede skibe kan være en realitet inden for et årti.
Foto: IMO
Foto: IMO

Industrirobotter, drone-fly og anden finmekanik, der erstatter den menneskelige arbejdskraft med maskiner, kan også blive en realitet på skibe inden for et årti, vurderer den britiske maskinproducent Rolls-Royce.

Virksomheden, der i den brede offentlighed nok mest er kendt for biler og flymotorer, er også en af de store internationale spillere inden for den maritime industri med repræsentationer i det meste af verden også Danmark. Men mens både biler og fly allerede kan fjernstyres og er ved at vinde indpas kommercielt, er det stadig ikke sket i shippingindustrien.

"Ideen om et fjernstyret skib er ikke ny, men det nye er, at vi nu har teknologien, der skal til," siger Oskar Levander, lederen af Rolls-Royces afdeling for innovation inden for skibsmotorer, til Financial Times.

Lige nu er det ifølge Levander alene et spørgsmål om, hvorvidt politikerne er villige til at begynde at diskutere muligheden og i sidste ende vedtage regler, der kan sætte fjernstyrede skibe i søen. I første omgang vurderer Rolls-Royce, det vil være relevant for mere kystnær transport f.eks. ved USA eller inden for EU. De store oceangående skibe vil det nok vare længere tid med.

Umiddelbart får ideen dog den kolde skulder af den internationale rederiforening, International Chamber of Shipping. Her siger generalsekretær Peter Hinchliffe, at "han ikke er en stor fan af ubemandede skibe."

EU arbejder allerede med et projekt om skibe uden mandskab, det såkaldte Munin-projekt.

Gasmotorer skal forsvare MAN Diesels forretning

Rolls Royce Marine satser på danske tandhjul i skibsmotorer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også