Private investorer indgår forlig knap ti år efter krakket i OW Bunker

Det langstrakte retopsgør efter den nordjyske oliekoncerns kollaps lakker mod enden, efter at endnu et søgsmål nu bliver forliget.
Foto: Thomas Emil Sørensen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Emil Sørensen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Private investorer, der tabte penge på at købe aktier i det krakkede olieselskab OW Bunker, får formentlig et økonomisk plaster til dækning af en del af tabene.

Det fremgår af et referat fra generalforsamlingen i Foreningen OW Bunker, som ShippingWatch har fået tilsendt.

Ifølge referatet fra 22. april 2024 har foreningens bestyrelse besluttet at acceptere et forlig fremfor at køre et gruppesøgsmål mod den tidligere ledelse i oliekoncernen og ejeren i kapitalfonden Altor, som sendte bunkerselskabet på børsen i 2014.

Få måneder efter børsnoteringen krakkede OW Bunker med et samlet tab på fem-seks mia. kr.

”Den væsentligste årsag til at acceptere forliget er, at sagen allerede har varet i næsten 10 år, samt det faktum at landsretten har besluttet, at sagen skal gennemføres uden syn- og skønsmænd. Dermed er et af de vigtigste beviser i sagen afskåret i sagen,” hedder det i referatet.

”Sagen er siden anlæg dermed blevet svækket og det vil være vanskeligere at få medhold,” lyder det.

Foreningen har ca. 3.500 tidligere aktionærer som medlemmer og har tidligere rejst flere millioner kroner til at føre retssager for. Medlemmerne har samlet set tabt 260 mio. kr. på konkursen.

Hvor mange af de tusindvis private aktionærer, der står til at få del i forliget, er uklart. 

ShippingWatch forsøger at få en kommentar fra advokat Morten Schwartz Nielsen, som fører sagen for de små aktionærer og sidder i bestyrelsen for Foreningen OW Bunker.

Pensionskasser har også indgået forlig

I februar kom det frem, at 24 pensionskasser var villige til at lukke erstatningssagerne mod bankerne Carnegie, Morgan Stanley, kapitalfonden Altor, OW Bunker-selskabet og den tidligere ledelse og bestyrelse med et samlet beløb på 665 mio. kr. 

Det var inklusive omkostninger, der er relateret til sagen.

Pensionskasserne havde stævnet parterne med beskyldninger om et fejlagtigt og vildledende børsprospekt.

Forligsbeløbet vil i så fald være betydeligt lavere end det oprindelige krav fra pensionskasserne

I to stævninger i 2016 og 2017 krævede de i alt 833 mio. kr. som kompensation for de tab, investorerne led, da OW Bunker i 2014 blev sendt på børsen af ejeren, kapitalfonden Altor.

OW Bunker krakkede i november 2014 med et milliardtab for aktionærer og kreditorer.

Reelt ville de 833 mio. kr. inklusive procesrenter allerede efter de første seks år efter stævningerne være vokset til godt 1,3 mia. kr., har ShippingWatch tidligere berettet.

Under forhandlingerne med pensionskasserne om et forlig har der været et ønske fra en eller flere pensionskasser om, at småinvestorerne også fik et tilsvarende tilbud om økonomisk kompensation. 

Det skulle svare til de 24 investorers og pensionskassers dækning. Det vil sige ca. 40 pct. af det rejste erstatningskrav dog uden betaling af sagsomkostninger eller renter.

Vigtig skæringsdato

Af referatet fra generalforsamlingen i Foreningen OW Bunker fremgår det ikke detaljer, hvor mange private investorer, som vil få del i et kommende forligsbeløb.

”Det er beklageligt, at det kun er de investorer, som har købt aktier inden den 3. juni 2014, som er med i gruppesøgsmålet (forliget). Bestyrelsen anbefalede, at der blev nedsat en arbejdsgruppe som en sidste gang skal vurdere mulighederne for de resterende investorer, der ikke er omfattet af gruppesøgsmålet,” fremgår det af referatet.

På generalforsamlingen var der røster, som ville have forligsforslaget sendt til afstemning blandt alle medlemmer. Men det blev afvist af bestyrelsen, som har mandat til at beslutte om forliget skal accepteres eller ej.

”På spørgsmål blev det drøftet, at forliget har været diskuteret i bestyrelsen. Et flertal har ønsket forliget. Der har været drøftelser i bestyrelsen og et ønske fra 2 bestyrelsesmedlemmer om, at bestyrelsen sendte forliget til afstemningen hos foreningens medlemmer på en ekstraordinær generalforsamling?”

”Moralsk medansvar”

I en endnu ikke-offentliggjort pressemeddelelse fra forliget med de 24 pensionskasser bekræftede Søren Johansen, partner i Altor Equity Partners A/S (investeringsrådgiver for Altor-fondene), at kapitalfonden vil se positivt på et forlig.

Men Søren Johansen understregede, at kapitalfonden, Altor Fund II, som ”den sælgende aktionær” i OW Bunker ikke har et juridisk ansvar for krakket i den store bunkerkoncern.

Til gengæld har Altor et moralsk medansvar i sagen, erkender han i udkastet til pressemeddelelsen.

”Ingen kunne have forudset begivenhederne i 2014, hvor OW Bunker blev ramt af den ”perfekte storm” som følge af uventede, store prisbevægelser på oliemarkedet og svindel i datterselskabet i Singapore på samme tid. Det er ekstremt uheldigt, at konkursen udløste så store tab,” siger Søren Johansen i udkastet til pressemeddelelsen.

”Som sælgende aktionær i processen har Altor Fund II, uden på nogen måde at anerkende et juridisk ansvar, besluttet at anerkende et moralsk medansvar.” 

Det var udsigten til et årelangt retsopgør efter det milliardstore krak i OW Bunker, som gik ned for ti år siden, som har fået parterne til at forhandle et muligt forlig på plads. 

Falder det i hak vil erstatningssagerne, som ellers først ville blive afgjort i 2025, blive hævet i Østre Landsret, hvor sagerne er anlagt. Forligene skal godkendes af landsretten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også