De geopolitiske spændinger driver oliepriserne opad

Prisen på en tønde råolie stiger videre på den geopolitiske usikkerhed, der præger Mellemøsten og især situationen ved Det Røde Hav.
Foto: David Mcnew/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: David Mcnew/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Oliepriserne er steget fredag i forhold til niveauet ved dansk børslukketid torsdag. Det er fortsat de geopolitiske spændinger i Mellemøsten, der understøtter priserne. Samtidig er der forstyrrelser i olieproduktionen i USA forårsaget af koldt vejr.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 78,93 dollar mod 78,49 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 74,10 dollar mod 73,54 dollar torsdag eftermiddag.

Det kommer oven i pæne stigninger i løbet af torsdag eftermiddag, hvor Det Internationale Energiagentur, IEA, hævede sine forventninger til efterspørgslen på olie i 2024.

IEA venter endvidere en stigning i olieforsyningerne på 1,5 mio. tønder om dagen til et nyt toppunkt på 103,5 mio. tønder om dagen i 2024. Det vil være drevet af en rekordstor produktion fra USA, Brasilien, Guyana og Canada.

Pakistan angreb torsdag militante separatister i Iran. Angrebet kom som gengældelse for, at Iran tidligere har indledt angreb på pakistansk territorium.

”Da spændingerne i Mellemøsten breder sig, ønsker handlerne ikke at tage korte positioner, men det er samtidig også forsigtige med at opbygge lange positioner, da Kinas økonomiske opsving forbliver langsomt,” siger Hiroyuki Kikukawa, der er præsident for NS Trading.

Spændingerne i Mellemøsten forstyrrer fortsat den globale skibsfart og handel i Det Røde Hav. Tankskibstrafikken gennem Bab al-Mandab-strædet var i perioden 13-17. januar 58 pct. lavere end i samme periode i 2023, viser data fra konsulentfirmaet Vortexa.

Houthi-oprørerne genoptog torsdag deres angreb på amerikanske skibe. Næsten en uge efter, at USA og Storbritannien indledte angreb mod houthiernes placeringer i Yemen.

I mellemtiden forblev omkring 40 pct. af olieproduktionen i North Dakota, der er en af de største olieproducerende stater i USA, lukket på grund af ekstremt koldt vejr og driftsmæssige udfordringer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også