Hempel sidder stadig fast i Rusland: Håber på at sælge fabrik snart

EU-sanktioner er en stopklods for Hempel, der i månedsvis har forsøgt at sælge en russisk fabrik med 124 medarbejdere. Hempel håber nu på juridisk smutvej.
Foto: Hempel
Foto: Hempel

Hempel satsede på at være ude af Rusland ved årsskiftet, men istedet står salget af en stor fabrik i stampe på niende måned.

Den store producent af skibsmaling har løbet panden mod en juridisk mur og vanskelige fortolkninger af de sanktioner, der er regnet ned over Rusland efter landets invasion af Ukraine i februar sidste år.

”Et projektteam hos os har ihærdigt arbejdet med de juridiske aspekter af salget, og som det også erfares af andre danske virksomheder, har vi haft nogle udfordringer på grund af fortolkningen af EU-sanktionerne,” skriver Hempels presseafdeling i et svar.

Den fondsejede, danske malingproducent har siden 1996 haft forretninger i Rusland og har i dag en fabrik i Ulyanovsk øst for Moskva med 124 medarbejdere.

Da Rusland invaderede nabolandet Ukraine 24. februar 2022, besluttede Hempel få dage senere at stoppe de russiske forretninger. 

Det vil sige et stop for nye ordrer, samt leverancer ind og ud ad Rusland og leverancer internt i Rusland. 

Godt en måned senere besluttede malingproducenten sig så for helt at forlade Rusland at både etiske og praktiske årsager, som topchef Michael Hansen formulerede det overfor ShippingWatch.

Dengang var håbet, at salget af den russiske fabrik ville falde på plads inden udgangen af 2022.

Medarbejdere sendt hjem

Det er imidlertid ikke sket, og derfor hænger Hempel stadig på fabrikken, der dog er taget ud af drift. 

Medarbejderne er desuden sendt hjem bort set fra nogle få administrative ansatte. De 124 medarbejdere er stadig på lønningslisten i den danske koncern, som har hovedkvarter i Lyngby.

Problemet er ifølge Hempel, at EU’s mange sanktioner mod Rusland, russiske nøglepersoner, virksomheder og banker har været vanskelige at fortolke. 

Hempel har været bange for, at et konkret salg af den russiske fabrik og dermed en afhændelse af de russiske aktiver kunne medføre en utilsigtet overtrædelse af EU’s sanktioner. 

Hempel er ikke ene om at være løbet ind i problemer med at sælge ud af russiske aktiviteter på grund af sanktionerne. Det gælder også andre danske virksomheder som f.eks. Maersk.

Selv om det sidste sommer lykkedes Maersk at sælge andelen af et stort havneselskab, mangler Maersk stadig at komme af med en række mindre investeringer.

Der er tale om to lagerhuse samt fire slæbebåde ejet af datterselskabet Svitzer. 

”For helhedens skyld har vi også et tankskib liggende i en russisk havn. Vi blev ejer af skibet i forbindelse med en tidligere virksomhedshandel, og det er ikke en del af vores kommercielle forretning,” skriver Maersk i et svar til ShippingWatch.

”Vi arbejder på at få det ud af Rusland i overensstemmelse med gældende sanktioner,” lyder det.

Håber på salg i 1. kvartal

Men med EU’s niende sanktionspakke fra december 2022 er der ifølge Hempel nu åbnet for, at et salg kan ske.

Det bliver ”nu muligt for virksomheder at søge om en særlig tilladelse til at afhænde russiske aktiver uden at bryde sanktionerne. Et salg vil også være underlagt myndighedsgodkendelser i Rusland,” skriver Hempel i sit skriftlige svar. 

”Det er stadig vores plan at afhænde vores russiske aktiviteter så hurtigt som muligt, men det er svært at give en konkret tidslinje for, hvornår vi forventer, at processen er afsluttet. Forhåbentlig bliver det i første kvartal af 2023,” oplyser Hempel til ShippingWatch.

Hempel afviser ikke, at et salg kan ske til den russiske fabriks lokale ledelse, men vil ikke kommentere det. 

Hvorvidt malingproducenten har foretaget en nedskrivning i regnskabet af værdien af de russiske aktiver vil blive offentliggjort i 2022-regnskabet, oplyser Hempel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også