ShippingWatch

"Det virker lidt skræmmende men vi er nødt til at gøre noget"

Fælledstillidsmand Jonny Jacobsen har været hos MAN Energy Solutions i 37 år og har aldrig oplevet noget så dramatisk som den store fyringsrunde, han nu bliver en del af i de forhandlinger, der starter inden længe.

Foto: PR MAN ES

Med sine 37 år hos den dansk-tyske motorproducent MAN Energy Solutions har Jonny Jacobsen oplevet lidt af hvert.

I en virksomhed, der er afhængig af, hvordan skibsfarten klarer sig, og hvor stort behovet er for nybyninger, reperationer og retrofit, kan man ikke regne med, at tingene går efter en lige snor.

Værst var det, da virksomheden lukkede ned for produktionen i Frederikshavn i 2010, hvor man med eget støberi selv havde fabrikeret motorer helt fra grunden. I dag samler man de såkaldte high-speed motorer.

Og nu skal den 54-årige fællestillidsmand til det igen, fordi coronakrisen har slået verdenshandlen hårdt tilbage og bremset akut op for kundernes, rederiernes, investeringer. Det rammer leverandørerne, og det kan mækes hos MAN Energy Solutions. På verdensplan bliver der nedlagt op imod 4000 stillinger. I Danmark forsvinder der 270.

En del af dem skal Jonny Jacobsen nu forsøge at opnå de bedste vilkår for i de forhandlinger, der starter inden længe.

"Det virker lidt skræmmende, men vi er nødt til at gøre noget, for vi befinder os i en dårlig situation. Så vi skal ind og forhandle," lyder den første kommentar efter udmeldingen mandag om besparelserne på de tre lokationer i Danmark: København, Frederikshavn og Holeby.

Håber på positiv vending

Jonny Jacobsens håb for kollegerne og virksomheden som sådan er, at tingene kan nå at vende til noget mere positivt inden for de nærmeste år, for afskedigelserne skal løbende finde sted over tre år, og som han siger "kan der ske noget positivt inden 2023."

Det er godt 12 pct. af de omkring 2200 medarbejdere i Danmark, der kommer til at forlade MAN Energy Solutions, både i form af pensionering og andre former for "naturlig afgang," men der kan ikke undgå at blive tale om afskedigelser for at nå tallet, som virksomheden oplyste til ShippingWatch forleden.

vi befinder os i en dårlig situation. Så vi skal ind og forhandle

Jonny Jacobsen, fællestillidsmand MAN Energy Solutions

Hvor mange, der skal væk fra hver enkelt lokation, er stadig uvist, og Johnny Jacobsen har heller ikke modtaget en egentlig plan endnu, men ser næste skridt som at mødes til forhandling sammen med andre tillidsfolk og ledelsen.

Selv repræsenterer han 50 medlemmer under Metal og 200 ansatte som  fællestillidsmand. Endelig sidder han også som medarbejdervalgt repræsentant i tilsynsrådet, eller hvad der nogenlunde svarer til en dansk bestyrelse, i den tyske del af MAN Energy Solutions.

Benyttede lønkompensation

Allerede da statsminister Mette Frederiksen (S) i marts lukkede Danmark ned, begyndte flere af MAN's ansatte at arbejde hjemmefra, og selskabet har også gjort brug af lønkompensationspakken, da det blev en mulighed.

Da ShippingWatch interviewede den danske chef Bjarne Foldager den 12. juni, gik 150 ansatte fortsat hjemme med lønkompensation, og på det tidspunkt var der ingen planer på bordet om at afskedige folk, men Foldager understregede behovet for, at grænserne blev åbnet hurtigst muligt, så de ansatte kunne komme ud i verden igen.

Det endelige vendepunkt kom den 22. juli, da Uwe Lauber, koncerndirektør i MAN Energy Solutions, slog fast, at der skal nedlægges næsten 4000 stillinger over de næste tre år. Mandag kunne selskabet sætte tal på, hvor mange der ville blive berørt i Danmark.

"Coronapandemien har ramt vigtige forretningsområder som krydstogtbranchen hårdt, og vi forventer ikke at være tilbage på niveauet inden krisen før i 2023. Med den nye plan reagerer vi på den negative markedsudvikling," lød forklaringen fra Uwe Lauber bl.a. for en uge siden.

Inden længe starter der lignende forhandlingsforløb i MAN Energy Solutions tyske hovedkvarter i Augsburg i Tyskland.

MAN Energy Solutions skærer 270 stillinger i Danmark 

MAN vil fjerne tæt på 4000 stillinger i omfattende spareplan 

Mere fra ShippingWatch

Søren Skou forventer at investere op mod 4,5 mia dollar årligt

Maersk har sat nyt mål for den investerede kapital frem mod 2025, hvor selskabet forventer at kunne hente over 12 pct. i afkast. I den forbindelse forventer selskabet at investere i omegnen af 4,5 mia. dollar årligt, siger CEO Søren Skou til Ritzau Finans.

Græsk skibsejer ser ind i de højeste rater i årevis

Skibsejeren Danaos Corporation er ligesom containerrederierne begunstiget af en aktuel opturen med høje rater og efterspørgsel. Raterne på at leje skibe er steget til niveauer, der ikke er set i mindst ti år, lyder det fra topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs