ShippingWatch

Ny benchmark for oliefuture lanceret i Shanghai

Kineserne vil også spille med i handlen af finansielle olieprodukter og lancerer en ny future.

En ny oliefuture så dagens lys mandag, hvor lanceringen af Shanghai crude oil futures potentielt markerede begyndelsen på et nyt yuan-denomineret oliepris-benchmark, som skal handles sideløbende med de gammelkendte hidtil dominerende futures - Nordsøolien, Brent, og den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate (WTI).

Lanceringen af Kinas yuan-denominerede olie futures markerer kulminationen af et årtis arbejde fra Shanghai Futures Exchange (ShFE) for at give verdens største energiforbrugere mere vægt i prisfastsættelsen af olie, der sælges til Asien.

Analytikere er ikke i tvivl om, at et asiatisk finansielt olieprisbenchmark har sin plads, samt at Kina med sin store forbrugs- og produktionsbase er en førsteklasses placering for futuren.

"Regeringen i Beijing synes at være fast besluttet på at støtte den, og jeg hører, at en række firmaer bliver spurgt om - eller presset til - at handle den, hvilket nok skal hjælpe," siger topchef i energikonsulentfirmaet FGE i Singapore Jeff Brown til Reuters.

Jeff Brown peger dog på, at der er bekymringer over lovgivningsmæssig indblanding, som det ses på andre kinesiske finansielle råvaremarkeder som jernmalm og kul.

"Det faktum, at regeringen opfordrer til handel og også generelt ikke er bange for træde ind på markedet og lejlighedsvis ændre reglerne, kan modvirke lysten hos de internationale spillere," siger han.

Dongs oliearvtager fyrer op mod hver sjette i Danmark 

Futuren fik en strålende debut med en stigning på over 6 pct. da såvel institutionelle investorer som private spillere kastede sig over den mest aktive kontrakt til den etablerede rival, Brent-futuren.

Omkring 12 mio. tønder af Shanghais mest aktive septemberkontrakt skiftede hænder i den første lille times handel, hvilket er mere end den mest aktive kontrakt for Brent-olie.

Den mest aktive septemberkontrakt åbnede i 440,4 yuan svarende til 69,78 dollar per tønde fra et reference-udgangspunkt på 416 yuan.

Olieprisen tager nordpå efter at have krydset 70 dollars 

Bank: Olieprisen vil nærme sig 75 dollars – men falder så igen i 2018 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs