ShippingWatch

Mineselskabet BHP Billiton skuffer analytikerne

Det australske mineselskab kom dårligere end ventet ud af sit regnskabsårs første halvår. Der er bedring at spore inden for flere råvareindustrier, lyder vurderingen i regnskabet.

Foto: BHP Billiton

Den australske minegigant BHP Billiton, verdens største, kom dårligere end ventet ud af sit regnskabsårs første halvår, der sluttede med udgangen af december.

Det underliggende nettooverskud blev på 4,05 mia. dollar mod ventet 4,34 mia. dollar ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

I regnskabsmeddelelsen fra det australske mineselskab lyder det fra CEO Andrew Mackenzie, at højere råvarepriser og en "solid præstation på driften" leverede et frit cash flow på 4,9 mia. dollars. Pengene er blevet brugt til at reducere nettogælden med tæt på 1 mia. dollars, mens udbyttet til aktionærerne ifølge selskabet også er blevet øget.

"Vores investeringsprogram (capex) forbliver fokuseret på høje afkast, udviklingsmuligheder med lav risiko inden for råvarer, hvor vi ser det største potentiale. Vi står fast på vores vilje om at maksimere cash flow, bevare disciplin og øge værdien og afkastene for aktionærerne," lyder det i regnskabet.

Bedring for stål og jernmalm

Selskabet ser fortsat bedring for den globale stålindustri i det forgange halvår med produktionsvækst, og hvor kinesiske udbudsreformer på stål blandt andet har medvirket til en strukturel forbedring af industriens overskudsgrad.

"Den kinesiske vækst i stålproduktion ventes at blive moderat i 2018-kalenderåret som følge af en nedkøling i bolig- og bilsektoren. Dog vil bedringen i resten af verden sandsynligvis fortsætte med solide efterspørgselsforhold og lavere kinesisk ståleksport," lyder selskabets vurdering for stål.

Blandt andet kinesiske reformer og strengere miljøpolitikker ventes at "drive efterspørgslen for højkvalitets søfragt af jernmalm," lyder det.

Den underliggende drift skuffede også analytikerne. Driftsresultatet (ebitda) udgjorde 11,24 mia. dollars mod ventet 11,58 mia. dollars. Omsætningen derimod overraskede til den positive side, da den blev 21,78 mia. dollar mod ventet 21,5 mia. dollar.

I den forgangne regnskabsperiode har selskabet haft to fatale hændelser ved sine operationer, hvor i alt to medarbejdere er omkommet.

BHP Billiton tilbage i plus efter minekatastrofe

BHP Billiton skruede op for jernmalm i første halvår

BHP Billiton: Bedre balance i markedet i 2017

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere