DFDS ser lyst på 2017 på trods af brexit

Det kommende år bliver også et godt år for DFDS, der i dag igen kunne opjustere sine forventninger til 2016 og har hentet stor vækst hjem. Det siger CEO Niels Smedegaard.
Foto: Carsten Bundgaard
Foto: Carsten Bundgaard
AF RITZAU FINANS

DFDS har ikke set effekter af brexit på fragtmængderne, og topchef Niels Smedegaard ser generelt også lyst på udsigterne for det kommende år.

Han peger på, at den økonomiske vækst i Europa, selv om den ikke er prangende, generelt lover ganske fint for udviklingen fremadrettet.

"Der er hverken store ubalancer eller økonomiske kriser, og vi er i DFDS lidt skærmet mod bekymringerne vedrørende Kina, og hvad deres omstilling af økonomien gør for transportmængderne. Der ligger vi i Europa lidt mere i et smørhul, da man taler om "near-shoring" - altså om, at der tages produktion tilbage, hvilket skaber transportbehov og arbejde for os," siger Niels Smedegaard til Ritzau Finans og uddyber:

"Det, der på et tidspunkt kan give os søvnløse nætter, er, hvis væksten går i stå i Europa eller i England for den sags skyld. Men vi ser ingen tegn på det, og vi føler os ret komfortable med udsigterne også for det kommende år."

Heller ikke udviklingen i pundet giver ledelsen søvnløse nætter, selv om pundsvækkelsen vurderes at ville koste 500 mio. kr. på toplinjen og 75 mio. kr. på bundlinjen i 2016.

Pundkursen er dog ikke længere nede, end den var for et par år siden, og DFDS er vant til svingende valutakurser, påpeger Niels Smedegaard. Som modsvar vil rederiet blandt andet forsøge at få justeret priserne, der hvor man kan.

"For virksomheder, der opererer alene i England med eksempelvis distribution af laks, der nytter det ikke noget, at vi lige kommer og vil have hævet prisen, fordi pundet er svækket. Men, der hvor der er handel over grænserne, er det klart, at vi har en dialog med vores kunder om situationen og forsøger at få prisforhøjelser igennem for at få minimeret effekten," siger Niels Smedegaard og fortsætter:

"Kan vi komme i mål fuldstændigt? Nej, det kan vi ikke, der vil også være en negativ påvirkning af det svagere pund i 2017, men det er klart, at vi arbejder for at minimere effekten," siger Niels Smedegaard.

For 2016 dæmpes forventningerne til toplinjevæksten til 4 pct. fra tidligere 6 pct. som følge af pundsvækkelsen. En solid udviklingen i langt størstedelen af DFDS' forretning betyder dog, at forventningerne til driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, løftes til 2525-2625 mio. kr. fra tidligere 2450-2600 mio. kr.

DFDS hæver forventningerne til 2016 - igen 

DFDS' tyske værftspartner sætter gang i spareplan 

Det lave pund koster millioner i DFDS  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også