OECD sænker prognose efter melding fra Trump

OECD sænker sin prognose for den globale vækst i 2016. Nedjusteringen skyldes blandt andet, at Donald Trump har lovet at lægge afgift på kinesiske importvarer, hvis bliver USA's næste præsident til november. Vi balancerer på krisens rand, lyder det fra Steen Bocian.
Foto: Evan Vucci/AP/Polfoto
Foto: Evan Vucci/AP/Polfoto
AF RITZAU FINANS

OECD sænker sin prognose for den global vækst i 2016 til 2,9 fra 3,0 pct. i juni. Det skriver Bloomberg News.

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, er samtidig blevet en anelse mindre optimistisk omkring udsigterne næste år. Her sænker organisationen sin vækstprognose målt på bruttonationalprodukt til 3,2 pct. fra 3,3 pct. i juni.

Et kollaps i den internationale handelsfremgang antyder, at globaliseringen måske er ved at standse op og bidrager til en stagnation i verdens økonomiske output, lyder vurderingen fra OECD.

Væksten er dels truet af, at den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har lovet at lægge afgift ned over kinesiske importvarer, hvis han bliver valgt som USA's kommende præsident, dels af at franske præsidentkandidater til valget i 2017 advokerer for øget protektionisme, advarer OECD.

"Handelsvæksten er aftaget dramatisk siden finanskrisen. Nogle vil måske mene, at det er godt. Nej, det er skadeligt og viser et fald i produktivitetsvæksten," siger Cathrine Mann, der er cheføkonom i OECD, i et interview ifølge Bloomberg News.

Øget handel har ifølge organisationen bidraget til den globale økonomiske vækst i perioden fra midten af 1980'erne til midten af 1990'erne.

På grænsen mellem krise og opsving

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv påpeger, at en vækst på 3 pct. normalt anses for at udgøre grænsen mellem krise og opsving.

"Så verdensøkonomien balancerer i den grad på krisens kant," fastslår cheføkonom i DanskErhverv Steen Bocian i en kommentar.

Rederiforening: Finanskrisen har skadet frihandlen

Verdens største økonomi, den amerikanske, venter OECD nu vil vokse med 1,4 pct. i år. Det er lavere end i euroområdet, hvor væksten ventes at blive 1,5 pct. i år.

"Så har vi også prøvet det," påpeger Steen Bocian. Ved sin seneste prognose i juni, så OECD en vækst på 1,8 pct. i år i USA.

De højeste vækstrater finder man fortsat i lande som Kina og Indien, men særligt i Kina er vækstraterne faldet markant over de seneste år. Og det er en vigtig del af forklaringen på, hvorfor den globale vækst er så lav i forhold til, hvad vi har haft set i de seneste år. I Kina venter OECD nu en vækst på 6,5 pct. i år og 6,2 pct. næste år.

Samtidig skal man ikke vente, at centralbankerne kan understøtte økonomien meget mere, end tilfældet er nu. OECD pointerer, at pengepolitikken er ved at være brugt til det ekstreme, og efterlyser strukturreformer og finanspolitiske lempelser globalt.

Tysk bankchef: Intet tyder på at de gode tider vender tilbage

WTO: Verdenshandlen begrænses i stigende grad

Frihandel er blevet et fyord i USA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også