Frihandelsaftale risikerer at give Europa baghjul

Selvom det er en god nyhed for både verdensøkonomien og dansk eksport, så risikerer den nye frihandelsaftale også at give Europa baghjul, hvis ikke europæerne hurtigt får deres aftaler mellem USA og Japan på plads.
Foto: Hanjin
Foto: Hanjin
AF RITZAU FINANS

Mere end fem år har det taget landene omkring Stillehavet at blive enige om frihedsaftalen Trans-Pacific Partnership,TTP.

Og selvom det er en god nyhed for både verdensøkonomien og dansk eksport, så risikerer aftalen også at give Europa baghjul, hvis ikke europæerne hurtigt får deres aftaler mellem USA og Japan på plads.

Sådan lyder det fra det dansk erhvervsliv.

"Vi kommer bagud på point, fordi USA og Asien får lettere ved at handle med hinanden. Derfor er det så vigtigt, at vi hurtigt får en aftale på plads," siger underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

"Resten af verden venter ikke på Europa. Derfor appellerer vi i erhvervslivet til politikerne om få sat skred i forhandlingerne. Og nogle gange må man hugge en hæl og klippe en tå, hvis man vil indgå en aftale," siger han.

Hos Dansk Erhverv er man enig.

Michael Bremerskov Jensen, chefkonsulent, EU & International i Dansk Erhverv, betegner aftalen som et stort og positivt skridt og siger ligeledes, at det er vigtigt for EU og Danmark at komme hurtigt i mål med sine aftaler.

Der er markedsandele på spil her for danske og europæiske virksomheder, siger han.

"Danske eksportører til eksempelvis Japan og USA risikerer at tabe markedsandele til konkurrenter fra Stillehavsregionen, hvis TPP får lov til at træde i kraft, uden EU/USA- og EU/Japan-aftalen er på plads," siger chefkonsulenten.

Aftalen TTP er indgået mellem 12 lande - USA, Japan, Canada, Mexico, Peru, Chile, Brunei, Singapore, New Zealand, Australien, Vietnam og Malaysia - og skal sørge for fælles standarder og for at reducere handelsbarriererne mellem landene.

Inden aftalen kan træde i kraft, skal den godkendes af de enkelte landes parlamenter.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) peger også på, at en snarlig aftale mellem EU og USA ville være godt. Det skriver han på Twitter mandag aften:

"En god dag for frihandlen, forbrugerne og økonomien med vedtagelsen af TTP. Next stop: En ambitiøs TTIP aftale til gavn for os alle."

Største frihandelsaftale nogensinde er landet 

EU og USA lægger igen arm om frihandel 

EU og USA vil fjerne toldsatser i handelsaftale  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også