ShippingWatch

Fredriksen har tabt 3 mia USD på oliefald og tørlastkollaps

Den norsk-cypriotiske shipping- og oliemagnat John Fredriksen har tabt omkring tre milliarder dollars i sin personlige formue i det forgangne år. Den store tilbagegang skyldes hovedsagligt den lave oliepris og kollapset i tørlastindustrien.

Foto: Richard Drew/AP/POLFOTO/arkiv

John "Big Wolf" Fredriksens formue er faldet med omkring tre milliarder dollars i det forgangne år og lyder nu på omkring 10,9 milliarder dollars, eller rundt regnet 75 milliarder kroner.

Det står klart efter britiske Sunday Times har udgivet avisens seneste Rich List (kræver login), der er en optegnelse over de 1.000 rigeste personer i Storbritannien. Her er John Fredriksen gledet fem pladser ned fra sidste års sjetteplads og ligger nu nummer 11 på listen.

Det store fald i shipping- og oliekongens formue skyldes primært afmatningen i offshoresektoren - som følge af den lave oliepris - samt det regulære kollaps i den globale tørlastindustri, der lige nu kæmper med historisk lave rater.

John Fredriksen er kraftigt eksponeret mod begge markeder gennem blandt andet boreselskabet Seadrill og tørlastkæmpen Golden Ocean Group, der er en nyligt gennemført fusion af de to rederier Golden Ocean og Knightsbridge.

De svære markeder

Der ser i 2015 endnu ikke ud til at være en redningskrans inden for rækkevidde for de trængte tørlastrederier, men Golden Ocean Group CEO Herman Billung udtrykte i marts overfor Reuters en vis forventning om bedring i andet kvartal.

"Markedet er ret brutalt lige nu, men på mange måder er det den bedste medicin for industrien," sagde han med henvisning til, at flere tørlastrederier er begyndt at ophugge skibe i forsøget på at yde førstehjælp til markedet.

"Jeg tror, vi vil se markedet forbedre sig noget, når vi kommer længere ind i andet kvartal," sagde han og noterede sig, at der indtil videre var blevet skrottet 34 af de store Capesize-tørlastskibe.

De hårde tider ser også ud til at fortsætte for offshoremarkedet, hvor den lave oliepris får olieselskaberne til at bremse investeringer og foretage storstilede nedskæringer.

"Sammen med resten af industrien står vi ansigt til ansigt med svære tider. Seadrill opererer i et marked, som er og vil fortsætte med at være cyklisk. Vi har taget forsigtige og positive tiltag gennem 2014 og vil fortsætte med at gøre sådan i 2015 for at positionere os selv til at have den nødvendige fleksibilitet fra et operationelt og finansielt perspektiv til at komme gennem denne nedtur," sagde Seadrill CEO Per Wulff i en meddelelse til Oslo Børs i slutningen af februar.

Seadrills aktiver var ved udgangen af fjerde kvartal faldet med 881 millioner USD til 26,5 milliarder USD fra udgangen af tredje kvartal.

Fredriksen fjerner sidste forhindring for ny tankkæmpe

John Fredriksen i milliardsøgsmål mod tidligere chefer

Fredriksens tørlastfusion på plads

Analytiker: Fredriksen mangler penge til tørlast-kæmper

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere