Arktisk Råd mødes om fremtidig strategi

I dag, fredag, mødes landene i Arktisk Råd for at diskutere prioriteterne for de næste to år og afslutte Canadas formandsskab. Vedvarende energiløsninger bør være centrale i arbejdet, siger WWF.
AF RITZAU OG KATRINE GRØNVALD RAUN

Udenrigsministrene fra syv ud af otte medlemsstater i Arktisk Råd mødes i dag, fredag med de permanente deltagere og observatører i Iqaluit i det nordøstlige Canada som afslutning på det canadiske formandskab.

Her skal der tages stilling til Arktisk Råds prioriteter de kommende to år under amerikansk formandsskab og det afgående canadiske formandsskab skal evalueres. Samtidig vil deltagerne sandsynligvis ikke kunne undgå at tage stilling til krisen mellem Rusland og de vestlige lande, og Canadas miljøminister Leona Aglukkaq, der har været formand de seneste to år, har offentligt sagt, at Canada vil bruge lejligheden til at rette hård kritik mod Rusland for annekteringen af Krim i Ukraine.

Mens USA sender udenrigsminister John Kerry til mødet i Canada, har Rusland lugtet lunten og vil i stedet for udenrigsminister Sergej Lavrov være repræsenteret af miljøminister Sergei Donskoi, der ikke har helt det samme anstrengte forhold til Canada.

WWF tegner overblik over Arktis 

"Jeg ser Ruslands beslutning om ikke at blive helt borte fra ministermødet som udtryk for vilje til dialog," sagde udenrigsminister Martin Lidegaard (R) forleden til Ritzau om sin russiske kollegas afbud.

Han mener, at samarbejdet om Arktis er for vigtigt til at lade det gå ud over samarbejdet i regionen. Og udenrigsministerens opfattelse er, at alle de otte arktiske stater er enige om det.

Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, understreger, hvor vigtigt det er at udvikle Arktis økonomisk. En smule opsigtsvækkende peger hun i en kronik på Jp.dk på, at de arktiske lande ikke kan nægtes "beskidt udvikling", fordi andre lande bagudrettet er kede af samme udvikling i deres områder.

"Jeg håber bare ikke, det bliver tilfældet," føjer hun til og opfordrer til en udvikling af vedvarende energiløsninger i Arktis.

"Set fra et klimaperspektiv er det klart, at jeg og WWF Verdensnaturfonden mener, at så meget olie som overhovedet muligt skal blive i undergrunden, men i et større perspektiv, er det mere gavnligt, at man dropper massiv olieudvinding i eksempelvis Saudi Arabien eller Nordsøen, end at man fokuserer på at bremse to olieplatforme ud for Vestgrønlands kyst," skriver hun og understreger videre, at WWF dog fortsat mener, at sikkerheden langt fra er på plads for olieboringer i regionen.

Det amerikanske formandskab

Kongeriget Danmark stiller som det eneste land med hele tre ministre i Iqaluit. Ud over udenrigsministeren deltager selvstyremedlem for industri, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq fra Grønland og Færøernes lagmand, Kaj Leo Johannesen.

Martin Lidegaard har samtidig store forventninger til USA's kommende formandskab i de næste to år, fordi amerikanerne har fremlagt et ambitiøst program.

"Det rammer lige i kernen af Danmarks og ikke mindst Grønlands interesser ved at søge en balance mellem de oprindelige folks legitime ret til at udnytte ressourcerne og hensynet til naturen og klimaet," sagde han forleden til Ritzau.

IMO har fundet definitionen på arktisk sod 

Rederiforeningen i dobbelt arktisk fremstød  

Rederier ønsker stærkere EU-rolle i Arktis 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også